02.10.2018
V Slovenj Gradcu praznovali rojstni dan mirovnika Mahatme Gandhija

 

Začetek praznovanj po vsej Indiji in v svetu ob 150. obletnici rojstva mirovnika Mohandasa Karamchanda Gandhija je Veleposlaništvo Indije v Sloveniji obeležilo s projekcijo na pročelju stavbe v Ljubljani, kjer imajo svoj sedež, istega dne pa se je dogajalo tudi v Slovenj Gradcu.

Župan Mestne občine Slovenj Gradec Andrej Čas je ob tem pojasnil, da je Mestna občina Slovenj Gradec v letu 2010, kot tedaj edino mesto glasnik miru v Sloveniji, od veleposlaništva Indije v RS prejela v dar doprsni kip Mahatme Gandhija. „Indija ima običaj da državi, v kateri odprejo veleposlaništvo, podari tudi kip mirovnika, misleca in aktivista, ki je s svojim pristopom: nenasilno državljansko nepokorščino, sprožil pomembne premike v kolonialističnem konceptu delitve sveta in Indiji priboril neodvisnost leta 1947. Vse od leta 2011 dalje v Slovenj Gradcu obeležujemo datum rojstva in datum smrti tega mirovnika, najprej s položitvijo venca ob spomeniku v Gandhijevem parku, nato pa s priložnostnim dogodkom, predavanjem ipd., kakršen je bil tudi letos, ko je življenje in delo Mahatme Gandhija predstavila dr. Neža Kogovšek Šalamon, direktorica Mirovnega inštituta Slovenije. V prihodnjem letu Indija praznuje 150-letnico rojstva Mahatme Gandhija, zato smo se že sedaj dogovorili, da bomo jubilej obeležili v sodelovanju z veleposlaništvom Indije tudi v Slovenj Gradcu.

Kot je še povedal župan Andrej Čas, obletnica sovpada tudi z drugo pomembno obletnico, v letu 2019 mineva namreč 30 let odkar je Slovenj Gradec dobil naziv mesto glasnik miru, zaradi česar bodo v Slovenj Gradcu kar nekaj tovrstnih dogodkov in prireditev združili ter pripravili zanimiv program. Župan je že sedaj povabil na praznovanje, saj lahko občani z udeležebo izkažejo svoje spoštovanje do Slovenj Gradca, mesta, ki svojo podobo že desetletja gradi prav na promociji miru, nenasilja, medkulturnega sodelovanja in prijaznosti do občanov in drugih ter skozi aktivno mednarodno prisotnost ter sodelovanje.

V čast obletnici Gandijevega rojstva, sta delegaciji Veleposlaništva Indije in Mestne občine Slovenj Gradec ob kipu znanega indijskega mirovnika v mestnem parku položili venec, v Mladinskem kulturnem centru na Ozarah je ob 13. uri potekalo predavanje o Gandijevih naukih Neže Kogovšek, sledila je krstna predstavitev videospota tradicionalne indijske nabožne pesmi v izvedbi dveh slovenskih umetnikov. Veleposlaništvo je pripravilo v sodelovanju z lokalnimi gostinci tudi prigrizek s tradicionalno indijsko hrano.

Mestna občina Slovenj Gradec z Veleposlaništvom Indije sicer odlično sodeluje, prav na osnovi sodelovanja pa je v pripravi tudi pomemben simpozij, ki bo 8. novembra v Slovenj Gradcu. Nanj bodo povabili koroške gospodarstvenike, ki bi lahko svoje poslovne priložnosti našli tudi na indijskem tržišču.

AP