24.09.2018
SIJ odgovarja na zahteve sindikata Skei

Potem, ko smo v petek objavili zahteve Regijske organizacije sindikata SKEI v procesu pogajanja za ureditev plačnega sistema in sistema nagrajevanja ter drugih kadrovskih zadev v SIJ Metalu Ravne, kjer je predsednik Vili Novak navedel zahtevo za 5% dvig plač do 1. Oktobra, smo prejeli odziv in pojasnilo Uprave skupine Slovenske industrije jekla iz dogovora, ko se je 12. Septembra sestala s sindikati.

Pojasnjujejo, da bi pogajanja za enotno Podjetniško kolektivno pogodbo na pobudo sindikatov prekinili in ohranili dosedanji sistem, v katerem ima vsaka družba v Skupini SIJ svojo pogodbo, s popravki posameznih členov pa bi zmanjšali razlike med posameznimi družbami. Enako sindikati predlagajo za prenovo plačnega sistema, ki bi jo izpeljali v vsaki posamezni družbi.

Skupina SIJ je skladno z dogovorom s sindikati, da jeseni zaženejo prenovo plačnega sistema, že aktivirala zunanje strokovnjake, ki bodo sedaj pomagali pri uvedbi plačnega sistema v posameznih družbah. Uprava in sindikati so se pogovarjali tudi o novem sistemu mesečnega nagrajevanja, ki so ga zaposlenim že predstavili.

Na ponovno podan predlog za dvig plač zaposlenim, pa uprava Skupine SIJ odgovarja, da razumejo zahtevo sindikatov, ki v času ugodnih gospodarskih razmer po vsej Sloveniji zahtevajo povišanje plač, vendar so v Skupini SIJ, kot dodajajo, že v letu 2017 dvignili plače zaposlenih. Andrej Gradišnik, glavni direktor SIJ Metala Ravne pa je ravno v minulem tednu na rednih srečanjih z zaposlenimi, med drugim sodelavcem predstavil tudi novosti na področju prenove kadrovskih sistemov, ki so jih pripravili med poletjem in drugih ukrepov, ki izboljšujejo delovne pogoje v SIJ Metalu Ravne.

IF