31.05.2018
Prvi odzivi na prodajo Tab Mežica

Kot smo poročali že včeraj, je Tovarna akumulatorskih baterij Mežica tik pred prodajo strateškemu partnerju, južnoafriškemu proizvajalcu baterij Metair. Neuradne informacije o poslu, vrednem okoli 300 milijonov evrov je včeraj objavil časnik Finance, odločitev glede prodaje pa naj bi bila znana pred koncem poletja. V Tabu so za časnik potrdili, da iščejo strateškega partnerja. "V družbi Tab v odziv na pomembne spremembe na področju baterijske proizvodnje, vključno s pospešeno globalizacijo in konsolidacijo v svetu, potekajo aktivnosti za iskanje najbolj ustrezne rešitve za družbo. Uprava družbe Tab je s tem namenom podprla postopek iskanja morebitnega strateškega partnerja za družbo," je dejal direktor družbe Bogomir Auprih, ki naj bi sicer bil službeno odstoten do 8. junija. Razen teh dveh stavkov o poslu ni nobenih informacij .

Novica je kot strela z jasnega odjeknila v zgornji Mežiški dolini. Zbrali smo prve komentarje. Župan občine Mežica Dušan Krebel je povedal, da je za novico izvedel včeraj zvečer, kljub prizadevanjem mu doslej ni uspelo kontaktirati direktorja družbe Tab, pogovarjal se je s sindikalnim predstavnikom. Zaradi pomanjkljivih novic je zadevo težko komentirati, meni pa je da je prodaja šele na začetku postopka.

Županja Črne Romana Lesjak je izpostavila vidik negotovosti. Izrazila je obžalovanje ,da so za nameravano prodajo izvedeli iz medijev. Poskusila je stopiti v stik z upravo TAB- vendar zaenkrat brez uspeha. Županja Lesjakova še meni, da bi morala družba pred tem poslom pripraviti informacije za javnost, ali vsaj zdaj reagirati, tako kot se od njih pričakuje, torej podrobneje pojasniti nameravano prodajo in njene okoliščine.

Predsednik reprezentativnega sindikata v Tabu, predsednik SKEI Koroška Vili Novak je izrazil presenečenje. Preden ne bo znanih več uradnih informacije ne želi dajati komentarjev , bo pa po njegovih besedah sindikat naredil vse, da bo zaščitil delovna mesta.