31.05.2018
Med kohezijskimi ukrepi za izboljšanje poplavne varnosti v porečju Drave tudi Mislinja in Homšnica

Medtem, ko potok Suhodolnica za Slovenj Gradec ne predstavlja več poplavne ogroženosti, saj so jo v Mestni občini Slovenj Gradec po zadnjih poplavah že sanirali, pa se v Slovenj Gradcu začenjajo aktivnosti za izvedbo ukrepov protipoplavne varnosti v porečju Drave, kamor spadata poleg reke Meže, tudi Mislinja in Homšnica. Obe reki sta poplavni in čestokrat ogrožata naselja ob njih in prebivalce.

Konec preteklega tedna je Ministrstvo za okolje in prostor, Direkcija republike Slovenije za vode, organiziralo predstavitev načrtovanih kohezijskih ukrepov za izboljšanje poplavne varnosti v porečju Drave; kamor sodita poleg Meže tudi Mislinja in Homšnica. Predstavili so celovit projekt, ki povezuje občine Ravne, Prevalje, Dravograd in Slovenj Gradec. Med ukrepi sta dva, ki bosta zagotovila dolgoročno poplavno varnost in tudi omejila vpliv podnebnih sprememb na poplavno ogroženost Slovenj Gradca in sicer za reko Mislinjo pri Industrijski coni Pameče in od mostov pri Merkurju do Modulov; prav tako pa tudi Homšnice, ki je ob poplavah ogrožala prebivalce naselja Polje.

Kot je pojasnil župan Mestne občine Slovenj Gradec, se bodo dela za protipoplavno varnost Mislinje v odseku Poslovne cone Pameče , ki bodo zahtevnejša, začela že letos v vrednosti 2,5 mio evr. Že po poplavah 2012 je občina za ta dela naročila projekte in se zdaj nadaljujejo. Drugi ukrep za zmanjšanje poplavne ogroženosti pa zajema reko Mislinjo na relaciji mostov pri Merkurju in do Modulov, protipoplavna ureditev bo narejena z dvojnim profilom struge, vsekakor pa bo zgotovljena pretočnost Mislinje, da ob večjih vodah ne bo poplavljala. Vzporedno s tem ukrepom bodo uredili tudi zmanjšanje poplavne ogroženosti Homšnice, kjer bodo zgradili zadrževalnik , ki bo imel tudi razbremenilni kanal proti Mislinji.

Omenjeni ukrepi bodo rešili poplavno ogroženost Slovenj Gradca, kdaj se bo začel izvajati drugi ukrep pa še ni povsem določeno. Časovnica je odvisna tudi od sprotnega reševanja problematike zemljišč, medtem, ko so že izvedeni načrti in projektna dokumentacija Mestne občine, kar služi kot zasnova zanje.

IF