21.05.2018
40 let delovanja Društva ledvičnih bolnikov

Društvo ledvičnih bolnikov je proslavilo 40. letnico delovanja. Osrednja slovesnost ob visokem jubileju je bila včeraj v Športni dvorani Vinka Cajnka v Slovenj Gradcu, ob tem pa je potekalo tudi vseslovensko srečanje društev ledvičnih bolnikov Slovenije.

Društvo ledvičnih bolnikov je bilo ustanovljeno 29. aprila 1978 kot družbeno-humanitarna, prostovoljna in demokratična organizacija občanov, obolelih od ledvičnih bolezni v koroški regiji in drugod, ki so pod stalnim zdravniškim varstvom v slovenjgraški bolnišnici. Hermana Stropnika, prvega predsednika je nasledil Bojan Černjak, ki je društvo vodil 22 let, sedaj pa je že tri leta njegova predsednica magistrica Vera Merc.

Vanj so bili ob ustanovitvi poleg ledvičnih bolnikov iz Koroške, Štajerske in Pomurja vključeni še medicinske sestre in zdravniki, med njimi pobudnik društva, predstojnik takratne dialize prim. Jurij Simoniti, prof. Ivo Rajšp in dr. Vodopija. Društvu pa so se kmalu pridružili še bolniki in medicinske sestre dializnega oddelka celjske bolnišnice.

Društvo je bilo ustanovljeno z namenom, da bi osnovni procesi druženja, obveščanja, izobraževanja, rehabilitacije in prilagajanja na nov način življenja s pomočjo dialize potekali v okviru društva, med vrstniki, ki so že bolj ali manj prilagojeni nanj.Delo, ki so ga člani opravljali v društvu, je bilo socialno-humanitarnega značaja, in tako je še danes.
Na začetku je društvo skrbelo za družabno plat z organiziranjem izletov in piknikov, na katerih so si člani menjavali izkušnje in si bili v oporo ob zdravstvenih težavah. Kasneje je začelo še s programi rehabilitacije, izobraževanja in zdravstvenimi programi. Vseskozi je v društvo včlanjeno tudi osebje slovenjgraškega dializnega centra, tako da je zagotovljena tudi strokovnost izvajanja posebnih socialnih programov. Med drugim so izvedli več delavnic na temo pravilne prehrane dializnih bolnikov, dva tridnevna izleta na otok Krk, razstavo del članov in več predavanj o presaditvi ledvic. Svečano so obeležili tudi 30. obletnico prve dialize v Slovenj Gradcu, njihovo delovanje pa je javnosti najbolj poznano po akcijah ob svetovnem dnevu ledvic.

Danes gleda društvo širše in ne deluje le v okviru Zveze društev ledvičnih bolnikov, temveč se že povezuje z ostalimi društvi v koroški regiji in na avstrijskem Koroškem, tako jim Društvo diabetikov Mežiške doline že dve leti pomaga pri izvajanju aktivnosti ob svetovnem dnevu ledvic.