10.05.2018
Dokaj dobri rezultat poslovanja gospodarstva v koroški regiji

Znani so prvi skupni podatki o poslovanju gospodarskih družb in samostojnih podjetnikov v koroški regiji, ki nam jih je posredovala Gospodarska zbornica Slovenije, območna zbornica Koroška.

Lani je bilo v gospodarskih družbah zaposlenih 12799 oseb, ali 6,6 odstotnih točk več kot leto poprej.

Skupni prihodek se je povečal za 11 in pol odstotka. Dobiček se je povečal za 7 in pol odstotka, izgube pa za 12,8 odstotka. To se sliši veliko, vendar je treba ob tem povedati, da so izgube v seštevku precej nižje od dobičkov. Vsa koroška podjetja so izkazala za slabe 104 milijone evrov dobička in za 8 in pol milijona evra izgub. Bolj zaskrbljujoča podatka sta ,da se je v zadnjem letu povprečna neto dodano vrednost na zaposlenega zmanjšala za 0,4 odstotka, mesečne bruto plače pa so se v letu dni kljub visokim dobičkom povečale le za 0,7 odstotka.

Manj turbulentni podatki so za samostojne podjetnike. V koroški regiji je 1588 zaposlenih nosilcev dejavnosti in pri njih zaposlenih oziroma za pol odstotka več kot leto poprej. Prihodki so se jim v letu dni povečali za 5,2 odstotka, dobiček za 4,4 odstotka . Izgube so se v letu dni zmanjšale za 11 odstotkov, precej se je povečala dodana vrednost na zaposlenega, za dobrih 7 odstotkov. Zaposleni pri samostojnih podjetnikih so imeli tudi nekoliko več od dobrega poslovanja, njihove plače so se v letu dni povečale za 4 in pol odstotka v bruto znesku.