03.05.2018
V občinah že spreminjajo turistične takse

V skladu z zakonom morajo občine do 15. junija letos sprejeti nove odloke o turistični taksi.

Nov zakon uvaja na tem področju  nekaj več pristojnosti občinam pri določanju višine turistične takse in pri oprostitvah plačil. V skladu z novim zakonom lahko občina sama določa višino turistične takse do največ 2,50 eur, poleg tega zakon s 1.1.2019 uvaja tudi dodatno, 25% promocijsko takso, ki bo namenjena delovanju Slovenske turistične organizacije. Več pristojnosti imajo občine tudi pri oprostitvah za plačilo turistične takse.

Občinski svet Slovenj Gradec je na redni seji 24.maja sprejel osnutek odloka o turistični in promocijski taksi na območju mestne občine Slovenj Gradec s priporočilom, da se dokument za nadaljnjo obravnavo še uskladi z mnenji občinskih svetnikov. Dosedanja višina turistične takse na območju mestne občine Slovenj Gradec je znašala 1,15 eurov. V osnutku odloka, ki ga je občinski svet na zadnji seji imel v prvi obravnavi, predlagajo, da se turistična taksa dvigne na 1,20 evra, k temu pa je potrebno prišteti še promocijsko takso v višini 0,50 evra; to pomeni, da bi nova vrednost turistične in promocijske takse znašala 1,50 evra na dan, kar za ponudnike pomeni 30% povečanje v primerjavi s prejšnjim zneskom.

V lanskem letu so na območju Slovenj Gradca zabeležili skoraj 34.000 nočitev, po poročilih pa je bilo z upoštevanimi zakonskimi oprostitvami pobrane turistične takse za nekaj več kot 11.000 eur. Letos predvidevajo pozitivno rast nočitev in  večji znesek pobrane turistične takse.

 

IF