25.04.2018
Slovenj Gradec odslej krasi Fontana

Od srede dalje mesto Slovenj Gradec krasi Fontana na vstopni točki južnega dela mesta, ki bo v nočnem času svetila v različnih barvah. Pridobitev so predali namenu ob praznikih Dnevu upora proti okupatorju in 1. maju, prazniku dela. 

Fontana je že v času gradnje vzbujala veliko pozornosti in različne odzive občanov, pa vendar, kot pravi župan Mestne občine Slovenj Gradec, imajo prava mesta fontane in slovenjgraška bo v znamenju visokega jubileja mesta - 750. letnice prve pisne omembe mestnih pravic, ki so bile mestu podeljene 22. maja 1267.

Fontano so delno zasnovali v Mestni občini, motiv vodometa spiralaste zasnove pa je delo arhitekta Aleša Ruprehta iz Pameč v sodelovanju s projektnim birojem Studio Uršič. Investicija je stala 160 tisoč evrov z vsemi ureditvami. 

Fontana je zgrajen iz jekla, kamna in betona, likovno je zasnovana kot spirala življenja od najstarejših kultur dalje, simbol večnosti, gibanja, rojevanja in rasti. Sledenje poti spirale iz centra proti periferiji se poistoveti s širjenjem zavedanja, delovanja, znanja in razvoja. Če sledimo spirali iz periferije proti centru, pa le ta simbolizira osredotočenost, približevanju bistvu in potovanje navznoter. Vodna gladina fontane je poravnana na enotno višino, tako da se voda preliva v vmesne kanale, ki vodno gladino členijo v ritmu zlatega reza. Barve z lučmi, ki osvetljujejo fontano, se bodo spreminjale glede na državne in druge praznike ter obeležitve v mestu.

 

IF