19.04.2018
Izkoriščanje odvečne toplote

Metal Ravne iz skupine SIJ- slovenske industrije jekla je skupaj z Institutom Jožef Stefan v sklopu programa HORIZON 2020 in skupaj s partnerji iz tujine pridobil sredstva za inovativni projekt ponovne uporabe odvečne toplote, ki nastane med proizvodnjo jekla. Namen projekta ETEKINA, je v okviru demonstracijskega projekta potrditi učinkovitost izrabe odpadne toplote z inovativno tehnologijo toplotnega izmenjevalnika v obliki toplotnih cevi v energetsko intenzivni industriji z doseganjem najmanj 40-odstotnega izkoristka odvečne toplote.

Sedaj dimni plini s temperaturo 450 °C v dimnih plinih peči Allino prosto prehajajo v ozračje. S prenosnikom iz toplotnih cevi bodo dimnim plinom odvzeli del energije ter jo uporabili za dogrevanje svežega zraka v samo peč ter za ogrevanje tople vode, ki bo nadalje namenjena za ogrevanje SIJ Metala Ravne.

Enote toplotnega izmenjevalnika v obliki toplotnih cevi bodo razvili strokovnjaki z angleške univerze Brunel University London.

V Metalu Ravne, sicer že nekaj časa skrbijo za ponovno koristno rabo odvečne toplotne energije: v letu 2017 so lokalnemu dobavitelju energije predali že tretjino vse potrebne toplote za ogrevanje Raven na Koroškem, del te energije pa kot donacija ogreva tudi bazene Športnega centra Ravne na Koroškem.