18.04.2018
V Koroškem medgeneracijskem centru Ravne odslej Info točka Sobivanje

V Koroškem medgeneracijskem centru na Ravnah so v torek odprli Info točko Sobivamo, ki bo na enem mestu ponujala možnost vsem starejšim obiskovalcem pridobitve informacij o možnostih sobivanja, zagotavljanja bolj prijaznega bivalnega okolja ali vzpostavljanja sobivalnih skupnosti.

Starejši potrebujejo nove rešitve za kakovostno bivanje, predvsem za čas bivanja med svojim domom in domom za starejše. Ministrstvo za okolje in prostor je, skupaj s partnerji projekta Sobivamo, v zadnjih mesecih po vseh mestnih občinah, tudi v Slovenj Gradcu, predstavljalo možnosti kakovostnega bivanja starejših. Sobivanje kot eden od načinov bivanja starejših, je v tujini že zelo razširjeno, več starejšim osebam nudi ustrezno kakovost življenja, saj niža življenjske stroške, širi socialno mrežo, odpravlja osamljenost in lajša vsakdanja opravila.

Zbrane na Ravnaj je pozdravil župan dr. Tomaž Rožen, ki je predstavil ambiciozne načrte pri skrbi za starejše, ki jih imajo na Ravnah na Koroškem. Pri tem še posebej center za vse generacije, ki bo v svojem sklopu ponujal tudi možnosti (so)bivanja.

Številno publiko je nagovorila tudi Lidija Stebernak, državna sekretarka na Ministrstvu za okolje in prostor, ki je ob tej priložnosti povedala, da s tem projektom želijo skupaj s partnerji, starejšim ponuditi čim več informacij o možnostih kakovostnega bivanja.

 Po uradni otvoritvi info točke se je državna sekretarka Lidija Stebernak pogovarjala o konkretnih izzivih, s katerimi se soočajo posamezniki. Udeleženci pa so imeli možnost dobiti nasvet tudi pri strokovni sodelavki Zveze društev upokojencev Slovenije Alenki Ogrin, ki se s tematiko sobivanja ukvarja že več let.