22.02.2018
Zapleti ob postopkih imenovanja ravnatelja Osnovne šole Vuzenica

V oddaji Aktualno smo predstavili neuspešne postopke imenovanja ravnatelja Osnovne šole Vuzenica in vzroke zanje.

Že v drugem poskusu ga niso uspeli izvoliti, potem ko je ravnateljica Marjeta Bokan napovedala odhod v pokoj. A so se postopki zelo zapletli, tako da je šolska inšpekcija drugi postopek ustavila ob nepravilnostih, ki jih je ugotovila. Sporni so bili mandati v svetu staršev, prav tako v svet šole niso vključili predstavnika staršev vrtca. Zapleti so bili z imenikom pri volitvah med predstavniki kolektiva, pri čemer je prišlo do vlaganj nezaupnic in posledično tudi od odstranitev nekaterih „spornih“ članov, pa vse do odstopov. Ravnateljica Marjeta Bokan je v oddaji povedala, da nepravilnosti popravljajo in bodo po vseh zapletih vendarle poskušali čim prej sestaviti sveta zavoda.

Ob dogajanjih, kako do novega ravnatelja, se je izkazalo tudi, da imajo vsi akterji svojega favorita, tako se mnenje sveta staršev razlikuje od mnenja, ki so ga doslej večinsko izrazili predstavniki učiteljev. Ti so razdeljeni na dva pola, svet staršev pa je šele pred kratkim izpeljal volitve svojih treh predstavnikov v svet zavoda kot to določa zakonodaja.

Vzdušje in posledično razmere v Osnovni šoli Vuzenica niso zgledne, napeto ozračje se pretaka med zaposlenimi in od šole do občine, pa tudi do občanov, ki se zaskrbljeni sprašujejo, zakaj se to dogaja v njihovi šoli. Občina Vuzenica je kot ustanoviteljica zavoda vsem kandidatkam podala pozitivno mnenje, župan Franjo Golob pa je izrazil interes občine, da se razmere popravijo in čim prej izpelje postopek imenovanja novega ravnatelja.

V šoli Vuzenica bodo sedaj najprej pravilno sestavili svet šole, šele nato pa izpeljati ponovni razpis in postopek izvolitve ravnatelja, kar se bo premaknilo v mesec marec.

IF