01.02.2018
Država delno uslišala Korošce

14.septembra lani sta občini Črna in Mežica usklajeno posredovali pismo vladi in resornemu ministrstvu, v katerem zahtevata povišanje sredstev za vladni program sanacije okolja v Zgornji Mežiški dolini. Zahtevali so dvoje, da se nadomestijo sredstva , ki so v dosedanjih desetih letih izvajanja tega programa iz različnih razlogov odpadla v višini 2 milijona evrov , ter še dodatne 3 milijone evrov za naloge, ki so se pokazale kot nujne.

V tem času so v celjski regiji v parlamentarno proceduro vlažili svoj zakon za sanacijo okolja in razširila se je ideja , da bi se tej pobudi pridružili. V Celju nad tem niso bili navdušeni, je pa pritisk iz koroške regije vendarle obrodil določene sadove.

Županja Črna Romana Lesjak in župan Mežice Duan Krebel sta se pretekli petek udeležila sestanka na ministrstvu za okolje in prostor, kjer so skrbniki pogodbe za vladni program sanacije. Zaostalih sredstev iz prejšnjih let sicer ne bodo nadomestili v celoti, bodo pa letos delno zmanjšali zaostanek. Letošnji vladni program tako ne bo znašal prvotno predvidenih 750 tisoč evrov za obe občini, pač pa ga bodo povišali na 1 milijon 175 tisoč evrov, kar je povišanje za 425 tisoč evrov. Dogovor z okoljskega ministrstva mora potrditi še vlada.

Občini sta nad takšnim razvojem dogodkov zadovoljni, še vedno pa izražata nezadovoljstvo nad dejstvom, da zaenkrat ni bilo posluha za dodatna sredstva. Pričakujejo ponovne sestanke na to temo.