31.01.2018
Poklicni dan na Koroškem

Bližajo se informativni dnevi, ko se bodo bodoči dijaki in študentje po obiskih želenih srednjih in drugih šol, odločali za svoje poklice. Danes še toliko bolj v zavedanju, da je odločitev povezana z bodočo zaposljivostjo.

Poklicni dan, ki ga je podjetje Lek v sodelovanju z iniciativo »Inženirji bomo« v četrtek  organiziralo med dijaki Gimnazije Ravne, je na omizju s sogovorniki iz poslovnega sveta skozi različne zgodbe mladim predstavil izkušnje iz prakse in karierne možnosti v naravoslovnih in tehničnih poklicih. Različni sogovorniki, med njimi uspešni direktorji, inženirji, farmacevti in prodorni podjetniki, so jih navduševali ter spodbujali za inženirske, tehnične in naravoslovne poklice ter inovativnost, druga znanja in kompetence. Kar med 35 in 85% poklicev prihodnosti še ni izumljenih, med kompetencami pa so danes najbolj zaželene kreativnost, kritično mišljenje, odločanje in čustvena inteligenca.

Prav zdaj, ko tretjini delodajalcev primanjkuje ustreznih kadrov, izziv pa so prav tehnični poklici, je še toliko bolj pomembno povezovanje in sodelovanje gospodarske in izobraževalne sfere in poznavanje potreb eden drugega. Prav v medsebojnem sodelovanju se kažejo inovativne rešitve, je poudarila dr. Darja Ferčej Temeljotov, vodja strateških programov v Leku. Lek bo v prihodnje s širitvijo na Prevaljah potreboval vrsto kadrov iz tehnično naravoslovnih poklicev, zato je nov izobraževalni program farmacevtski tehnik, ki ga zdaj po novem vpisujejo na Gimnaziji Ravne, še toliko bolj pomemben. Dijakom so sogovorniki predstavili tudi, katere veščine potrebujejo zanje, saj se je veliko procesov v proizvodnji avtomatiziralo, ovrgli so tudi stereotipe, da se farmacevti zaposlujejo le v lekarnah.

Prav vsi pa so dijakom vlivali pogum za poklicne odločitve, predvsem morajo mladi razmišljati v čem so dobri, kaj jih veseli in kaj okolje potrebuje. Dijaki pri tej starosti zagotovo še ne morejo vedeti, kaj bi v resnici radi počeli. Prav tako so premalo povezani z delom izven časa šolanja. Njihove možnosti danes so drugačne od tistih pred leti, poklici se spreminjajo in modernizirajo, prihajajo pa novi, ki pa danes sploh še ne obstajajo.

IF