17.01.2018
Sobivanje in nove možnosti za kakovostno bivanje starejših

Ministrstvo za okolje in prostor je v Slovenj Gradcu, v prostorih Doma starostnikov, izvedlo okroglo mizo z naslovom SOBIVANJE, o novih razvojnih možnostih kakovostnega bivanja starejših. Okrogle mize o tej tematiki so že v lanskem letu začeli v nekaterih Mestnih občinah in letos z njimi nadaljujejo.

Država želi izpostaviti pilotne projekte in z nacionalnimi politikami in zakonskimi podlagami spodbujati to iniciativo , zato mora tudi v lokalnih okoljih slišati, kakšne so potrebe na tem področju. Ravno tovrstne razprave bodo pomenile temelj za oblikovanje različnih politik in podpornih ukrepov, da Slovenija naredi korak pri izboljšanju pogojev za bivanje starejših. Pogovor je bil usmerjen v pričakovanje in potrebe lokalnega okolja na področju oblik sobivanja starejših, ki so s tematiko starejših vsakodnevno povezani, imajo svoje izkušnje in razmišljanja o novih potrebah, ki se odražajo med starejšimi, v veliko pomoč pri pripravi zagotavljanja starejšim primerno in varno bivanjsko okolje, pa je nedavno sprejet prenovljen nacionalni stanovanjski program .

Prebivalstvo se stara, po zadnjih podatkih Evropske komisije se bo do leta 2030 delež starejših od 65 let v Sloveniji povečal na 25%, povečuje se tudi delež prebivalcev starejših od 80 let. Starejši ne želijo drastičnega prehoda iz svojega doma v dom za starejše, za večino je pomembno, da lahko kakovostno bivajo v svojih stanovanjih, pri tem pa so jim v pomoč razni centri aktivnosti, ki jim ponujajo kakovostne vsebine, svoje aktivnosti zvajajo skupaj s somišljeniki v različnih bivanjskih skupnostih. Ravno dnevna druženja z enakimi interesi pri starejših ustvarjajo zaupanje, vključenost in občutek varnosti. Tudi v Mestni občini Slovenj Gradec lahko najdejo možnosti bivanjskih rešitev ustvarjanja okolja za sobivanje, o tem je na okrogli mizi spregovoril župan Andrej Čas, ki je pohvalil različne oblike dela s starejšimi, ki jih že izvajajo v slovenjgraškem domu starejših kot so pomoč na domu, medgeneracijsko sodelovanje in delo prostovoljcev. Poudaril je, da so v Slovenj Gradcu pripravljeni na sodelovanje, v kolikor bodo dane možnosti in potrebe za nadgradnje obstoječih oblik. Direktor Stanovanjskega sklada Republike Slovenije je predstavil možnosti razpisov s sofinanciranjem za bivalne skupnosti in dnevne centre ter omenil aktualni razpis, ki je s 15 milijoni evr že odprt.  

S partnerstvom med državo, stanovsko organizacijo starejših, državnih nepremičninskih skladov in občin želijo oblikovati nove pilotne projekte, ki bodo starejšim približale prednosti in koristi bivanja v različnih oblikah stanovanjskih skupnosti. Ravno starejši želijo poleg varnosti še kakovostne vsebine, ki jim bodo njihovo starost obogatile. Starejše v skupni bivanjski obliki druži skupen interes – starost živeti polno, varno, dostojanstveno in povezano.

IF