17.01.2018
45 milijonov evrov do sredine 2019 za obnovo koroških cest

Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo je že lani na Koroškem pričela večletni investicijski ciklus obnove državnih cest, ki se bodo pospešeno izvajale do druge polovice leta 2019, njihova skupna vrednost pa je 45 milijonov evrov.

Ne le, da so koroške ceste kar klicale po obsežnejših obnovah, potem, ko so bile le-te leta 2013 ustavljene, tudi razmere v prometu so se močno spremenile in razmerja med prometom in prometnicami. Prav zato so večje posege obnove cest v Koroški regiji narekovale večji tempo. 45 milijonov evrov v tem ciklusu rekonstrukcij koroških cest do druge polovice leta 2019, pomeni vložek 15 % državnega proračuna. Že lani je Direkcija RS za infrastrukturo pognala okoli 23 večjih obnovitvenih del, vsaj enkrat toliko pa nekoliko manjših le s preplastitvami. Večina del je dveletnih, nekatera pa se bodo izvajala tri leta. V Črni na Koroškem so tri gradbišča, večji posegi v fazah se bodo izvajali na relaciji Mežica - Črna, Poljana - Šentvid je že končana, spomladi se začenjajo dela na Prevaljah, prav tako obnova ceste na Kope in obvoz mimo kmetije Rotovnik. Direkcija RS za infrastrukturo med težja in zahtevna obnovitvena dela uvršča rekonstrukcijo ceste Mežica - Črna in obnovo mostu Vuhred z železniškim nadvozom, ki bo dokončana letos junija. Direkcija bo začela dela tudi na Dravski kolesarski povezavi, tako se bo letos pričela gradnja dela le-te na Muti in v Radljah. S takšnim tempom obnove cest na Koroškem je vrednost del na letni ravni od 12 do 15 miijonov evrov.   

Vodja sektorja za cestne investicije na Direkciji RS za infrastrukturo, Tomaž Willenpart je v naslednjem ciklusu obnove cest v letih 2019 - 2020 napovedal rekonstrukcijo 3,5 km ceste na relaciji Ravne - Dravograd z izgradnjo kolesarske povezave.  Pomlad bo torej na Koroške ceste poleg obstoječih prinesla tudi nova gradbišča, ki bodo od udeležencev v prometu zahtevala veliko strpnosti.

 

IF