11.01.2018
Združenje poklicnih gasilcev si prizadeva za kolektivno zavarovanje vseh gasilcev


V današnji oddaji Aktualno smo predstavili prizadevanja Združenja slovenskih poklicnih gasilcev za kolektivno zavarovanje vseh gasilcev, ki so v vse bolj zahtevnih intervencijah izpostavljeni številnim nevarnostim.

Naša tema se je navezovala na nedavno odločitev Zavarovalnice Sava, da štirim poškodovanim gasilcem iz Celja, ni pripravljena plačati odškodnine, potem, ko so se v hujši nesreči pred dvema letoma v Celju, ko je eksplozija plina pod mostom na Čopovi ulici v Celju, kjer so gasili požar, hudo poškodovali. Odpoved izplačila odškodnine je pomenila nov udarec za poškodovane gasilce, zato s podporo Združenja slovenskih poklicnih gasilcev in odvetnika terjajo svojo pravico na sodišču.

Lani so poklicni in prostovoljni gasilci opravili 19 tisoč intervencij, zgodilo pa se je kar 70 poškodb, zato so nevarnosti, ki so jim izpostavljeni in tveganja poškodb gasilcev pri njihovem reševanju, so osnova za pogajanja za sklenitev kolektivnega zavarovanja. Predsednik združenja slovenskih poklicnih gasilcev, Miran Korošak je pojasnil, da sedaj zbirajo ponudbe različnih zavarovalnic, potem pa bodo iskali ustrezne rešitve s svojimi zahtevami. Prav tako je izrazil skrb, ker bodo na odškodnino zaradi sodnega postopka poškodvani gasilci morali še čakati. Pa vendar, njihov osnovni cilj je, dokončno poskrbeti za gasilce v primeru poškodb. Sedaj že potekajo prvi sestanki.

V združenju zastopajo pri pogajanjih za ustrezno kolektivno zavarovanje  80 tisoč prostovoljnih gasilcev in 1500 poklicnih gasilcev, vso podporo imajo pri ministrici za obrambo, Andreji Katič, prav tako pa želijo čim prej urediti tudi status gasilcev prostovoljcev.

 

IF