23.11.2017
Nasilje v družini kot družben problem


Ob mednarodnem dnevu nasilja nad ženskami in nasilja v družini v koroški regiji, sta  Center za socialno delo Slovenj Gradec in Varna hiša Slovenj Gradec pripravila regijski posvet. Problematiko nasilja v družini obravnavamo multidisciplinarno in celostno, kar omogoča, da posameznik spremeni način življenja k boljšemu, s čimer se izboljšuje celotna družba. 

Tudi v Sloveniji je več osveščanja, sledimo cilju ničelne tolerance do nasilja v družini, ki pa še ni dosežena, kljub vsej normativni ureditvi. V Evropski uniji vsaka 4. ženska doživlja nasilje v družini, v Sloveniji se vsaka druga po 15. letu srečuje z nasiljem, 92% nasilnežev je moških, nasilje torej še vedno močno vpliva na kvaliteto življenja. Nasilje v družini se v Koroški regiji vedno boljše prepoznava, praksa medinstitucionalnega sodelovanja pri obravnavah nasilja je dokaj dobra, je prizadevanja ocenila regijska koordinatorka iz Centra za socialno delo Slovenj Gradec, Jovita Pogorevc Merčnik. Izpostavila je prizadevanja vseh služb, ki se na Koroškem srečujejo z nasiljem v družini, ki morajo postati še boljša, tako da se bomo čim bolj približali ničelni toleranci, h kateri težimo. Najvažnejše pa je, da se nasilje v regiji prepoznava in to je dobro. pri tem je omenila raziskavo, ki jo je o prepoznavanju nasilja opravila med dijaki na Koroškem, kjer pa je še preveč tolerance mladih do tega perečega vprašanja.

Učinkovit ukrep, ki ga policisti izvajajo po Zakonu o preprečevanju nasilja v družini, je prepoved približevanja. Kar ena tretjina izrečenih ukrepov približevanja v Sloveniji, teh je na leto 800, je izrečenih na področju Policijske uprave Celje, kamor spada tudi Koroška. Torej jih je na Koroškem na letni ravni 67. Inšpektor Policijske uprave Celje, magister Aleksander Podgrajšek je omenil pozitivne učinke, ki jih ima ukrep prepovedi približevanja na storilce in na pomanjkljivosti, ko se storilci vedno znova vračajo. Zato je pomembno delo s storilci nasilja, da se le-to izboljša, s tem se zaščitijo tudi otroci. 

 Večina žensk, žrtev nasilja, se zateka v Varno hišo, ki je od leta 2002 tudi na Koroškem. V njej je v povprečju 23 uporabnic na leto. Na Koroškem smo vzpostavili tudi Prvo točko oblik pomoči žrtvam nasilja, ki je v 2. Osnovni šoli Slovenj Gradec v okviru evropskega projekta First.

 

IF