05.10.2017
V Slovenj Gradcu so podelili Vrunčeva priznanja in nagrado


Ob svetovnem dnevu učiteljev je Mestna občina Slovenj Gradec za izjemne pedagoške uspehe na področju vzgoje, izobraževanja in telesne kulture podelila Vrunčeva odličja 2017. Vrunčevo nagrado je prejela profesorica Zvonka Murko, ravnateljica Prve osnovne šole Slovenj Gradec.

Letošnja Vrunčeva nagrajenka Zvonka Murko je učiteljica matematike, fizike in računalništva ter profesorica pedagogike in filozofije. Med drugim je bila začetnica v uvajanju notranje fleksibilne diferenciacije pri pouku, kar je bilo kasneje uzakonjeno. Kot ravnateljica vspodbuja vsakega učitelja na šoli, skrbi za vsakega učenca posebej, izredno tudi vzpodbuja sodelovanje s starši. Njena Zeleno usmerjena šola deluje po načelih Unesca in sodeluje z osnovnimi šolami v tujini. O pomenu svojega dela je izpostavila jsano vizijo, kam je potrebno šolo usmerjati v dobro otrok in družbe. pri tem pa izpostavila dobro sodelovanje s kolektivom , ki drug z drugim ustvarjajo.  

Podelili so tudi tri Vrunčeve plakete. Za izjemno skrbno delo v predšolski vzgoji, za uspešno vodenje enote vrtca v Šmartnu pri Slovenj Gradcu in tudi za prostovoljno strokovno ukvarjanje z otroki s posebnimi potrebami je plaketo prejela vzgojiteljica Edita Hajnže.

Tudi profesorica razrednega pouka Katja Jenko iz Druge osnovne šole Slovenj Gradec, ki se veliko ukvarja z reševanjem vzgojne problematike in uvaja nekatere nove in uspešne metode dela, je dobitnica Vrunčeve plakete. Tako plaketo pa je dobila tudi Nevenka Kozelj, učiteljica glasbene umetnosti na Osnovni šoli Šmartno, ki tudi v Avstriji poučuje klavir s predavanji v slovenskem jeziku.

Na tokratni slavnostni podelitvi odličij v kulturnem domu v Slovenj Gradcu je spregovorila lanska dobinica nagrade Ivica Vaukan – med drugim tudi o prilagajanju sodobnemu otroku, ki naj bo ljubljen, varen, sprejet in cenjen. Številni zbrani so lahko prisluhnili koncertu violinistke Anje Bukovec.

AP