05.10.2017
Spet bo zaživela Dežela škratkov

Na Zagmajškovem vrhu nad Slovenj Gradcem se začenja letošnje jesensko škratovanje.

Dežela škratov spodbuja obujanje šeg in navad koroškega kmečkega prebivalstva, namenjena je predvsem otrokom in njihovim staršem. Na prizorišču  ob robu gozda na Gmajni se srečujejo z liki iz ljudskih pripovedovanj in se seznanijo z življenjem naših dedkov in babic. Namen prireditve je združiti otroke in starše v ponovnem povezovanju ob igri v naravnem okolju, širšemu krogu ljudi pa ponuditi možnost kvalitetnega preživljanja prostega časa v naravi s povezovanjem v duhovnem svetu.

V škratovem gozdu prebivajo zanimiva bajeslovna bitja, med drugim vile, perkmandeljc, divja jaga, povodni mož, na travniku pod hribom pa domuje tudi coprnica Zofka. Vsako leto pa na prvi dan festivala zgradijo hišice iz naravnega materiala družine, društva ter  otroci iz vrtcev in šol.

Dežela škratov bo odprla vrata to soboto in nedeljo ter naslednji vikend, 14. In 15. Oktobra.

To soboto ob 11.uri bodo začeli graditi Škratovsko vas , v Škratovi menjalnici bodo na voljo Škratini, kotalili bodo buče, se preizkušali na Škratovem poligonu, stiskali jabolčni sok, poskrbljeno bo za animacijo. Enak program bo tudi v nedeljo, bo pa oba dneva za otroke ob 15.30 predstava Nosko teatra Škratovska.

Naslednji vikend bodo k dogajanju v Škratovi deželi dodali zabavni Labirint ter Lov na lisico, otroci pa si bodo popoldne lahko ogledali še lutkovno predstavo Nosko teatra O kokoški, ki ni znala nesti jajc.

NK