05.10.2017
V skupini SIJ v prvem polletju poslovali dobro in stabilno

Skupina SIJ- slovenska industrija jekla je objavila prve, še nerevidirane podatke o poslovanju v prvi polovici tega leta.  Poslovali so  stabilno in uspešno ter  ustvarili za  dobrih 512 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 23,8-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta. Poslovni izid iz poslovanja pred amortizacijo je  v višini 55,9 milijona evrov  primerljiv z enakim obdobjem lani, prav tako Skupina SIJ ohranja visoko dobičkonosnost poslovanja − EBITDA marža v višini 10,9 odstotka je nižja kot lani v enakem obdobju, a še vedno višja od povprečja panoge.

Za naložbe so v prvem polletju namenili 39 milijonov evrov. Najpomembnejšo med njimi – 30 milijonov evrov vreden konvertor,  so izpeljali v  Acroniju.

Samo v metalurški dejavnosti so bili prihodki od prodaje 389 milijonov evrov, za dobrih 18 odstotkov več kot lani, kar je predvsem posledica višjih prodajnih cen proizvodov, ki sledijo ugodnim razmeram na trgih ključnih surovin za proizvodnjo jekla. Dosežen poslovni izid  je nekoliko nižji kot v enakem obdobju lani , enako kot EBITDA  marža v višini 11,7 odstotka, ki pa še vedno presega povprečje panoge za eno odstotno točko.

 V prvem polletju leta 2017 je Skupina SIJ  dodatno utrdila svojo izvozno naravnanost, saj je na tujih trgih ustvarila  81,5 odstotka vseh prihodkov od prodaje, kar je za  pol odstotka več kot v enakem obdobju lani.