12.09.2017
V kratkem prodaja stečajne mase Lesne TIP Otiški vrh

Leto in pol po stečaju Lesne Tovarne ivernih plošč v Otiškem vrhu bo v tem tednu stečajni upravitelj Marko Drobež sodišču predlagal izdajo vabila za prodajo poslovne celote, ki je po stečaju ostala v stečajni masi. Gre za zemljišča in proizvodne ter poslovne prostore z opremo in stroji, za katere bo na dražbi predlagana odkupna cena 5 in pol milijona evrov. Predlog prodaje iz stečaja ne zajema kontinuirane stiskalnice, ki je v lasti avstrijske družbe Heta Aset resolution, ta pa je pod nadzorom avstrijske vlade in se prodaja vzporedno s preostalo stečajno maso. Kot smo neuradno uspeli izvedeti, je bilo doslej za nakup stečajne mase Lesne Tip Otiški vrh precej interesentov, v zadnjem času pa se je menda pojavil resni kupec, ki bi lahko tovarno v stečaju tudi zares odkupil. Tudi v tem primeru naj bi šlo za turško, vendar ne isto podjetje, ki je iverko že imelo v lasti, ki naj bi od Avstrijcev že odkupilo tudi kontinuirano stiskalnico. Pogodbo za stiskalnico so menda že podpisali, denarja pa naj še ne bi nakazali. Ali bodo to storili po tem, ko bodo v roke dobili tudi stečajno maso pred letom in pol ustavljene tovarne, bomo  lahko videli v naslednjih dveh mesecih, ko se bo iztekel rok za oddajo ponudb za odkup Lesne TIP v stečaju.

Kot nam je potrdil stečajni upravitelj Marko Drobež, se izven poslovne celote izvaja tudi tekoča prodaja emisijskih kuponov, lesne biomase, dekorativnih papirjev in ivernih plošč. Za slednje kupcev še ni, medtem ko je stečajnik za velik del ostalih produktov že uspel podpisati odkupne pogodbe.

Medtem ko je nekaj zaposlenih, predvsem tistih iz uprave, ki so ostali na trgu dela po uvedbi stečaja, že našlo zaposlitev drugje, pa na zavodu za zaposlovanje še vedno ostaja nekaj delavcev iz proizvodnje, ki naj bi jih menda novi potencialni lastnik nameraval ponovno zaposliti, tudi zato, ker bi s svojim znanjem lahko pomagali do hitrega ponovnega zagona tovarne. Pred tem pa bo seveda potrebno tovarno tudi zares odkupiti. Kdo je resni ponudnik, pa bomo videli čez dobra dva meseca.

 

KV