07.09.2017
Na Koroškem radiu pogovor o sanaciji okolja v Zgornji Mežiški dolini

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, območni enoti Ravne na Koroškem, so tudi letos v Programu ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini na odvzem vzorcev krvi konec maja povabili tri leta stare otroke iz občin Črna na Koroškem in Mežica. Rezultati analiz krvi niso bili spodbudni.. Po lanskem najnižjem ugotovljenem deležu otrok z visokimi vsebnostmi svinca, je letošnji najvišji po letu 2008.

Rezultati so presenetili tako inštitut za javno zdravje kot tudi lokalne skupnosti. Ali bodo zadevi prišli do dna, ali so morda posredi tudi slabi varnostni ukrepi pri prenosu svinca iz industrije v lokalno ali domače okolje in predvsem ,kaj storiti so vprašanja, na katera smo skušali odgovoriti v današnji oddaji sredina sredica. Naši gostje so bili  županja Črne Romana Lesjak, župan Mežice Dušan Krebel, strokovni sodelavec ravenske izpostave inštituta Matej Ivartnik in Tanja Fašun iz službe za varstvo pri delu Tovarne akumulatorskih baterij Mežica.

Ivartnik je potrdil, da so rezultati posledica sušnega vremena v mesecu ,ko so bila izvedena testiranja, prav tako bi bilo mogoče iskati povezavo med otroki , ki so imeli zvišane vrednosti in zaposlitvijo njihovih staršev. Si pa v skupini Tab zelo prizadevajo, da bi svoje zaposlene prosvetlili glede samozaščitnih ukrepov, da svinca ne bi prinašali domov, je povedala vodja ekologije Tanja Fašun. Izdali so posebno zloženko, prav tako izvajajo nadzor nad ravnanjem zaposlenih.  

V občinah zatrjujejo, da skrbno izvajajo ukrepe iz programa sanacije, a hkrati vedo ,da to ni dovolj. Župan Mežice Dušan Krebel meni, da ne gre samo za pridobitev razlike, ki jo je država občinama dolžna, pač pa bi morali na novo ovrednotiti vse ukrepe, ki jih še morajo izvesti.

V Črni občinski svet  zahteva, da država izpolni svoje obveznosti, če ne drugače, tudi s spremembo vladnega programa v zakon. Pričakovanja so usmerjena tudi v sicer zelo uspešno industrijo svinčene predelave.

Naslednje leto bodo izvedli obsežnejšo študijo, ki bo morda pokazala ali so bili letošnji rezultati izjema, ali pa vendarle dosedanji ukrepi niso bili zadostni…