06.09.2017
Boxmark zapušča Koroško


Družba Boxmark po štirih letih začasne proizvodnje v Otiškem vrhu zapušča Koroško, do konca oktobra se proizvodnja seli le v Kidričevo, ob tem 150 zaposlenim, pretežno šiviljam, nudi nadaljevanje dela za Koroško oddaljenem Kidričevem.

Marjan Trobiš, direktor Boxmarka, ki je proizvodnjo na Koroškem delno nadaljeval po propadu Preventa, razloge za ukinitev šivanja avtomobilskih sedežnih prevlek v Otiškem vrhu ne povezuje z nižjim dobičkom, pač pa z zahtevami novih, zahtevnih programov, pohvali dosedanje delo na Koroškem, ki se je začelo na drugi lokaciji zaradi tedanjega večjega obsega dela in pojasni, da je zadovoljen ob tem, da družba Boxmark Leather še vedno lahko ostaja v Sloveniji, neglede na to, da odhaja s Koroške. Marjan Trobiš pravi, da so doslej precej vlagali v sodobne in zahtevne stroje v Kidričevem in da večjih naložb ne nameravajo vlagati v Otiški vrh. Zato so se odločili 150 zaposlenim v Otiškem vrhu ponuditi nadaljevanje dela v Kidričevem, vseh, ki se bodo zanj odločili, bodo veseli, še pravi Trobiš, ki se zaveda, da je oddaljenost s Koroške do Kidričevega precejšnja. To seveda obžaluje, je še povedal za Koroški radio, najavil reševanje problematike za vsakogar individualno, ob tem pa izrazil zadovoljstvo, da Boxmark sploh lahko še dela v Sloveniji. 

V Boxmarku čakajo na odločitve delavk, ki pa se bodo morale na delo v Kidričevem voziti, v nasprotnem primeru bodo ostale brez dela. Nas pa je zanimal tudi komentar prvega sindikalista na Koroškem, Lojzeta Raška iz Območne enote Zveze svobodnih sindikatov za Koroško. Izpostavil je problem kadrov, kot so šivilje z upanjem, da bodo našle nove delodajalce na Koroškem. Prav tako se mu zdi sporna oddaljenost proizvodnje za delavke s Koroške do Kidričevega, zakonodaja razdalje na delo omejuje na 3 ure. 

Kot je še povedal Marjan Trobiš, bodo že v novembru preselili stroje v Kidrićevo, kjer je njihova proizvodnja dokaj stabilna, brez odpzuščanj in seveda z dosedanjimi vlaganji dokaj dobro opremljena z zahtevnimi stroji.

IF