31.08.2017
Rekordno poslovanje in dobiček v Tovarni akumulatorskih baterij v Mežici

 V družbi Tovarna akumulatorskih baterij Mežica je  potekala skupščina delničarske družbe

Pregledali so poslovanje v letu 2016 in potrdili razdelitev dobička, podelili razrešnico upravi in imenovali revizorje.  Lansko leto  je bilo poslovanje še bolj uspešno kot leto poprej, skupna realizacija se je povečala za  dobrih 10 odstotkov, na 230 milijonov evrov. Po svetu so prodali več kot  2,8 milijona kosov startnih baterij in milijon in pol kosov industrijskih baterij.

Ustvarili so 20,9 milijona evrov dobička, dobro polovico ga bo šlo za rezervacije, 10,2milijona evrov si bodo razdelili delničarji. Dividenda znaša 40  evrov na delnico v bruto znesku. Kot je znano je največji, 40 odstotni delničar investicijska družba Energija RM, v nje je največji posamezni lastnik Janez Pačnik, medtem ko je direktor Tab mag. Bogomir Auprih kot drugi udeležen s 16 odstotki.

Auprih je na novinarski konferenci tudi povedal, da so letošnji rezultati še nekoliko boljši kot lanski, seveda pa bo odločilen konec leta, ko prodajo največ baterij. Napovedal je manj intenzivno investiranje kot v preteklih letih. Kljub temu v teh mesecih zaključujejo v  7 milijonov evrov vredno investicijo v Žerjavu, z novo linijo za pozitivne plošče in z odpravo vseh ozkih grl.

Dobro je poslovala tudi skupina Tab, kamor sodi še družba MPI . V Mežici so izrazili še zadovoljstvo  nad dogovorom z Elektrom Celje. Daljnovod, ki se tačas gradi na Prevaljah bo v celoti razrešil njihove težave v obstoječi proizvodnji.