16.08.2017
Že v jeseni protestna izjava o nameri prepojitve Okrožnega sodišča Slovenj Gradec k Mariboru



Pretekli teden smo že poročali, da lahko Koroška kmalu izgubi še eno pristojnost, potem, ko je osnutek zakonodajnega projekta nove mreže sodišč po 1. verziji iz meseca maja, glede na kriterije predvidel pridružitve sodišč. 

Med drugim naj bi Okrožno sodišče Slovenj Gradec po osnutku pridružili Okrožnemu sodišču v Mariboru po kriteriju  majhne gostote prebivalstva. Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu je najmanjše sodišče, ki ima v svojem okrožju le Okrajno sodišče v Slovenj Gradcu in v zgodovini tu nikoli prej ni bilo sodišča, še navajajo v razlogih za ta namen. Namera Ministrstva za pravosodje bo terjala za koroške župane, predvsem pa koroške poslance preveritev in novo angažiranje. To je za naš radio dejal tudi Koroški poslanec vladne stranke Modernega centra, Ivan Škodnik, ki se bo o namerah pozanimal. Pri tem je poudaril, da regiji ne smemo jemati to, kar smo si nekoč izborili in da se prav zato morajo čim prej zgoditi spremembe, pri čemer je izpostavil izgradnjo hitre ceste na Koroško. 

Tudi župan Mestne občine Slovenj Gradec, Andrej Čas je poudaril, da regija tega ne sme dopustiti, saj bi v tem primeru izgubili kar 15 delovnih mest in oslabili dostopnost do teh storitev. Čas še poudarja, da bodo namero pravosodnega ministrstva preučili in skupaj na Regijskem svetu nato oblikovali protestno izjavo. Država v luči racionalizacije, kar smo na Koroškem priče že dalj časa, ukinja pristojnosti in jemlje inštitucije regiji, ki že močno slabi in izgublja pomen in položaj v slovenskem prostoru. Za Koroško bi lahko dejali, psi lajajo, karavana gre dalje.

 

IF