09.08.2017
Že 15. tradicionalno srečanje pri Prežihovi bajti


Tradicionalno srečanje pri Prežihovi bajti ta četrtek organizira Koroški pokrajinski muzej, Muzej Ravne na Koroškem, srečanje na Preškem vrhu  pa bo ob 18. Uri. Vselej ga oblikuje tematika, ki se navezuje na Prežiha in njegovo literaturo, letos je srečanje posvečeno likom s socialnega roba v njegovi literaturi.

Ena izmed temeljnih človekovih potreb je potreba po pripadnosti, vključenosti in sprejetosti v okolje. Socialna izključenost ali odrinjenost na rob družbe ni le problem sodobnega časa in ogledalo vsem nam, ki skupnosti dajemo vsebino, je tematika, ki se odraža tudi v Prežihovi literaturi. Z izjemnim socialnim čutom je Prežih v svojih delih opisal usode in pretresljive življenjske zgodbe posameznikov, njihovo izključenost, odrinjenost, zaradi katere so bili posamezniki v manjših ruralnih okoljih zasmehovani in označeni zaradi svoje pasivnosti, čustvenih deficitov in destruktivnega vedenja. Tudi Prežih je s svojimi literarnimi liki »posebnežev«, izvzetih iz resničnega okolja, podal refleksijo skupnosti takratnega družbenega okolja.
Slavnostni govornik na srečanju bo dr. Andraž Jež iz Inštituta za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU. Kulturni program bo sooblikoval Milan Kamnik.

IF