28.07.2017
Filatelisti v akciji za hitro cesto

Številnim akcijam, ki jih je v zadnjih treh letih izvedla Mladinska iniciativa za tretjo razvojno os, so se v zadnjem času aktivno pridružili tudi v Koroškem filatelističnem  društvu.

Po tem, ko so zadnjič pod sloganom Hočmo cesto! izdali priložnostno filatelistično izdajo z znamko, kuverto in žigom, so v teh dneh skovali novo idejo. Avtor pobude Marjan Merkač in arhitekt ter oblikovalec Borut Bončina predlagata akcijo označevanja sleherne poštne pošiljke, ne glede na to, ali je poslana iz Koroške po zemeljski ali elektronski pošt z enovito zasnovanim znakom/žigom. Žig je zamišljen v okrogli obliki, čigar osredje označuje logotip „HOČ’MO CESTO!“, kot ga je za Mladinsko iniciativo za 3. razvojno os oblikoval Ciril Horjak, na zgornji krožnici je zapis »Na vekomaj veke«, na spodnji krožnici pa »Dosti žrtev in žrtvovanja«. Odtis žiga je rdeče barve. Zasnova  žiga bi bila brezplačno dosegljiva vsem zainteresiranim posameznikom,  društvom, podjetjem, javnim zavodom, lokalnim skupnostim, izdelati pa ga morali dati izdelati sami.  Namenjen bi bil odtisu na vse vsakodnevne poštne pošiljke poslane preko kateregakoli poštnega sistema. Podobno podboro pobudi bi lahko vsi prej omenjeni izkazovali tudi  z opremo svojih spletnih stani ali z do-opremo »podpisov« pri vseh vrstah e-pošt oziroma e-predalov.

Glede na odziv javnosti ob vstaji Hočmo cesto, filatelisti pričakujejo da bodo podporniki ceste složno pristopili tudi k tej akciji, ki bo vsakodnevna in v formatu 24-7. 24 ur na teden.

Akcijo bi lahko nadaljevali vzdolž celotne trase tretje razvojne osi, vse od Holmca do Vinice na Dolenjskem, še pravijo v koroškem filatelističnem društvu, akcija pa nima nikakršne časovne omejitve in bo trajala, dokler v ljudeh ne bo zamrl žar po življenju oziroma dokler se ne bomo zmožni do osredja Slovenije prepeljati varneje in hitreje.

 

KV