20.07.2017
Občina Ravne uspela s pritožbo

Zgodba o projektu Life Resoil, v katerih sta investitorja Envit in Arhel v obrtni coni v Dobji vasi že zgradila  demonstracijski obrat za čiščenje s svincem in težkimi kovinami onesnažene zemlje je dobila nove dimenzije. 27. junija letos sta investitorja upravno enoto Ravne zaprosila za izdajo uporabnega dovoljenja. Na upravni enoti Ravne so ministrstvo za okolje in prostor uradno vprašali, če je okoljevarstveno dovoljenje, ki so ga investitorji prejeli 3. maja letos že pravnomočno. Uradnega odgovora še niso prejeli, neuradno pa so izvedeli, da je na osnovi sodbe upravnega sodišča v Mariboru, postopek pri Agenciji za okolje Republike Sloveniji vrnjen v ponovno odločanje. To so nam potrdili tudi v občini Ravne na Koroškem. Upravno sodišče je namreč razsodilo, da je bila občina Ravne neupravičeno izvzeta kot stranka v postopku pridobitve okoljevarstvenega dovoljenja.

Po pravnih interpretacijah investitorja to naj ne bi vplivalo na pravnomočnost okoljevarstvenega dovoljenja, bo pa morala agencija za okolje v ponovnem postopku  argumentirano odgovoriti na vprašanja iz občine Ravne. V občini Ravne menijo drugače; da sicer veljavno okoljevarstveno dovoljenje nikakor ne more biti pravnomočno, dokler so še možne pritožbe. Občina bo v postopku poskušala doseči večji monitoring izpustov iz obrata oziroma večji nadzor nad obratovanjem.   

Sicer pa so ta teden investitorji v Ljubljani pripravili novinarsko konferenco. Tehnologija za čiščenje onesnažene zemlje je dobila mednarodno priznanje. Nedavno je bila izbrana za predstavitev na konferenci Smart Cities Connect v Združenih državah Amerike. Prepoznana je kot primerna,  da omogoča trajno sanacijo s svincem in drugimi toksičnimi elementi onesnaženih tal, da pri tem  ohranja svojo funkcijo, predvsem za varno pridelavo vrtnin, da v procesu čiščenja  uporablja materiale vsesplošne uporabe, ki jih recikliramo in ponovno uporabimo ter v majhni količini končnega suhega odpadka, z možnostjo ponovne uporabe kot surovine.