20.07.2017
Ravenski dijak Anže Hubman se je vrnil iz kemijske olimpijade

V soboto, 15. julija, se je  na Tajskem zaključila 49. mednarodna kemijska olimpijada. Slovenski dijaki so se izkazali tudi letos, saj se v domovino vračajo s srebrno in bronasto medaljo ter častnim priznanjem.

Vid Kermelj in Martin Rihtaršič iz Gimnazije Škofja Loka sta osvojila srebrno medaljo, Jože Gašperlin iz Gimnazije Kranj pa bronasto. Anže Hubman iz Gimnazije Ravne na Koroškem je prejel častno priznanje. Slovensko ekipo sta na Tajskem spremljala dr. Andrej Godec in dr. Helena Prosen iz Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani.

Mednarodna kemijska olimpijada je mednarodno kemijsko tekmovanje, namenjeno gimnazijcem iz vsega sveta. Prva olimpijada je bila organizirana v Pragi leta 1968, od takrat pa tekmovanje vsako leto organizira druga država.

Anže Hubman z Gimnazije Ravne je tudi eden od šestih zlatih maturantov letos na tej gimnaziji, poleg tega pa  eden od štirih letošnjih udeležencev olimpijad v znanju. Na matermatično olimpijado, ki je bila v združenih državah Amerike, se je od Ravenčanov uvrstil Domen Vreš, na geografsko olimpijado, ki bo  v Beogradu pa Jaka Tasič in Anže Šumah.