25.05.2017
SIJ Metal prejel mednarodno priznanje

Mednarodni forum za nerjavno jeklo je neprofitna raziskovalna organizacija, ki je tudi letos razglasila najboljše prakse s področja varnosti pri delu in trajnostnega razvoja na svetovni ravni. Projekt izkoriščanja odvečne toplote za ogrevanje mest, v katerih delujejo družbe Skupine SIJ, je prepoznala za tretji najboljši projekt v svetovni konkurenci projektov na področju trajnostnega razvoja in mu podelila posebno nagrado.

Projekt Skupine SIJ je inovativen zgled prehoda energije v krožno gospodarstvo in je prvi primer izkoriščanja industrijske odpadne toplote za potrebe daljinskega ogrevanja pri nas. Omogoča izkoriščanje dela odpadne toplote, ki nastane kot odvečna toplota v procesu elektroobločne peči v jeklarni  Metala Ravne. Dobavitelju energije je Skupina SIJ za ogrevanje v letu 2016 predala 5.116 megavatnih ur toplotne energije, kar je okoli 21 odstotkov vse potrebne toplote za ogrevanje mesta Ravne na Koroškem. Del te energije je kot donacija Skupine SIJ šel za ogrevanje bazenov Športnega centra Ravne na Koroškem. S takšnim načinom delovanja znižujejo tudi količine toplogrednih plinov, poleg tega pa zaradi manjših obremenitev sistema hlajenja omenjene peči zmanjšujejo tudi porabo električne energije.

Odličnost projekta je že prepoznala tudi slovenska in evropska javnost, saj je to že šesta nagrada, ki jo je prejel.   Med drugim mu je leta  2016  zlato priznanje za inovacije na regionalni ravni in bronasto priznanje za inovacije na nacionalni ravni podelila tudi Gospodarska zbornica Slovenije.