23.04.2024
Nadzorni center sistema vodooskrbe Drava 3 v Radljah ob Dravi


V okviru projekta vodoodskrbe Zgornje dravske doline – Drava sklop 3, ki ga je sofinanciralo 5 občin, deluje nadzorni center sistema, s katerim upravlja Javno komunalno podjetje Radlje ob Davi. 

Sistem vodooskrbe za 5 občin v Dravski dolini, s katerim upravlja JKP Radlje, je na lokaciji ob tovarni Stroj, kjer ima komunala centralno skladišče. Ogledali so si ga že župani sodelujočih občin, pa tudi že nekateri občinski svetniki. Sistem kontrolira in opozarja na vse neskladnosti in morebitne napake, ki se hipno odpravijo, pojasnjuje direktorica JKP Radlje Metka Zajc Pogorelčnik. Sistem obvladuje program Skada in na podlagi oddajnih sim kartic, ki so vgrajene v vse delujoče dele sistema, hipno sprejema podatke, ki jih vseskozi nadzira operater. Ta skrbi za delovanje sistema in ga nadzira, vsak trenutek sprejema podatke o nivoju vode v vodohranih, količini načrpane vode, količini oddane vode posameznim uporabnikom in pa tudi o kvaliteti vode, saj so na nekaterih mestih vgrajeni klorinatorji kjer so podatki za dozacijo klora. Sistm opozarja tudi na vse neskladnosti, ki se v sistemu pojavijo preko signala napaka, operater pa ima možnost hitrega pregleda, kaj se na sistemu dogaja in napako popraviti

Tudi delovanje nadzornega centra vodooskrbnega sistema bremeni stroške občanov. Stroški so vključeni v ceno vodarine. Težave so glede delovanja sistema imeli lani ob večjih poplavah v mesecih jlija in avgusta  zaradi izpada elektrike in s tem interneta.