11.08.2023
Na Prevaljah so začeli postavljati most čez Mežo


Na Prevaljah so danes začeli z gradnjo začasnega mostu, ki ga kot pomoč pošilja Zvezna republika Nemčije za odpravo posledic poplav v Sloveniji. 

Gre se za gradnjo začasnega mosta s strani delovne skupine Zvezne agencije za tehnično pomoč. Danes je na Prevalje prišlo še dodatnih 30 humanitarnih delavcev za gradnjo mostu, 70 ton materiala za gradnjo, ki se je začela danes in bo končana v nedeljo. 

Zvezna republika Nemčija je za odpravo posledic katastrofalnih poplav v Sloveniji v okviru mehanizma civilne zaščite EU napotila pripadnike Zvezne agencije za tehnično pomoč. Torej prvo posredovanje pri gradnji mostu je pripadnike vodilo na Prevalje. Župan Matic Tasič je dejal, da gre za postavitev začasnega mostu čez Mežo in je znak, da obnova uničene infrastrukture res poteka hitro. Poudaril je še, da bi potrebovali še en most pri Petrolu, kamor bodo namestili cevi vodovoda, za čisto pitno vodo.

Zvezna republika Nemčija prek Zvezne agencije za tehnično pomoč, ki jo financira Zvezno ministrstvo za zunanje zadeve, zagotovila skupno dva 40. metrska začasna mostova ter verižne in pohodne bagre za čiščenje posledic poplav. 

Veleposlanik Zvezne republike Nemčije Adrian Pollmann je dejal:"Nemčija je solidarna s svojo partnerico Slovenijo pri spopadanju s strašno katastrofalno poplavo. Dokončanje prvega začasnega mostu je znak, da obnova uničene infrastrukture poteka hitro. Dragi slovenski prijatelji, Nemčija bo še naprej podpirala po svojih najboljših močeh. 

IF