27.06.2023
Policija praznuje

Dan policije je praznik, ko se policija in vsa slovenska javnost spominjata osamosvojitvene vojne, ki je z velikimi črkami zapisana v zgodovini slovenskega naroda. Za datum svojega praznika, dneva slovenske policije, so si izbrali 27. junij, v spomin na dogodek prav na Koroškem leta 1991, ko so se policisti, tedaj še miličniki, spopadli z Jugoslovansko armado na mejnem prehodu Holmec.

Vsako leto na ta dan z različnimi aktivnostmi obeležujemo zgodovinsko dogajanje – organiziran in profesionalen upor proti agresorju na ozemlju Slovenije, pri katerem smo dejavno sodelovali in ki je pripeljal do osamosvojitve naše države. Predvsem pa ohranjamo spomin na prepričljivo odločenost varovati državo in narod, na složnost, podporo in medsebojno zaupanje, ki je v junijskih dneh vojne vladalo med slovenskim narodom in njegovo policijo. – poudarjajo slovenski policisti.

Pripadniki organov za notranje zadeve so od samega začetka sodelovali pri zaščiti procesov osamosvajanja Republike Slovenije. Začetki segajo v leto 1989, ko je policija 1. decembra v Ljubljani preprečila tako imenovani miting resnice in širjenje "jogurtne" revolucije. Konec procesa pa pomeni odhod zadnjega pripadnika zvezne armade z našega ozemlja 26. oktobra 1991.

Organi za notranje zadeve so bili torej med prvimi, ki so se zoperstavili agresiji Jugoslovanske ljudske armade, ki je hotela s tanki preprečiti takrat utopični cilj - samostojno državo. Za dosego tega cilja je padlo šest policistov, in sicer Marijan Doblšek, Željko Ernoić, Robert Hvalc, Stanislav Strašek, Franc Šoster in Bojan Štumberger. Pri varovanju in obrambi barikad, mejnih prehodov oziroma v spopadih z zvezno armado je bilo hudo ranjenih še 14 policistov.

Danes ob 20.45 se bodo zaposleni v Policiji zbrali v Avditoriju Portorož in praznovali dan policije. Že od 17. ure naprej pa bodo svoje delo in opremo mimoidočim predstavljali na osrednji ploščadi v jedru Portoroža.

Poslušajte prispevek Ajde Prislan: