17.06.2024
Več kot tisoč planincev na Dnevu slovenskih planincev v Črni na Koroškem

Kdor dela s srcem, ga pot prej ali slej pripelje v Črno na Koroškem, je bilo vodilo okrog tisoč planincev iz vse Slovenije in še čez mejo, ko so se 15. junija zbrali na dnevu slovenskih planincev in tako tudi simbolno podprli domačine in turizem v krajih, ki so jih lanske poplave najbolj prizadele. Celodnevni planinski utrip so poleg druženja zaznamovali planinski pohodi, plezanje ferat, turnokolesarski izlet, plezanje na plezalnem stolpu, prikaz dela markacistov in gorskih reševalcev in druga doživetja za mlade planince, družine in odrasle. Na Koroškem so razglasili tudi naj planinsko pot 2024, ki je postala Koželjeva pot ob Kamniški Bistrici, sredstva za obnovo bo dobila tudi pot od jame Topla do Male Pece na Koroškem.

Planinska skupnost je pokazala, da tudi leto po uničujočih ujmah ni pozabila na Koroško, in simbolno - z obiskom - podprla njihov turizem. Koroška je znova varna za obiskovanje, planinske poti so večinoma urejene in planinske koče odprtih vrat pričakujejo obiskovalce. Tradicionalni dan slovenskih planincev 2024 so ob začetku poletne planinske sezone z roko v roki organizirali Planinska zveza Slovenije (PZS) in Planinsko društvo (PD) Črna na Koroškem, ki letos praznuje 75 let. 

Planinci od blizu in daleč so se iz Črne odpravili na Pikovo in Navrški vrh, iz Koprivne do cerkve Sv. Ane z znamenito Črno Marijo in od Doma na Smrekovcu v Črno, inPlaninci pa so obiskali energijski park Bistra. Veliko zanimanja je poželo plezanje ferat Mučevo in na Olimpline ter spust z Olimplinom, najdaljšo jeklenico v tem delu Evrope. Turni kolesarji so zavrteli pedale do Najevske lipe, matere vseh lip. Mlade planince so navdušili adrenalinski park, mini K-24 za najmlajše, prikaz dela markacistov, gorskih reševalcev GRS Koroške in Slovenske vojske, ustvarjalne delavnice in plezanje na plezalnem stolpu, Vesela planinska šola pa je vsem generacijam zabavno predstavila varstvo gorske narave. V Črni, ki slovi po odlični kulinariki, je planinske želodčke razvajala Črjanska košta. Prav tako so planinci z zanimanjem ustavili korak ob stojnicah, na katerih so se predstavljali planinska zveza in širša lokalna skupnost, v Tednu vseživljenjskega učenja pa tudi odbor Planinstvo za invalide/OPP PZS.V Črni na Koroškem sta osrednjo prireditev veličastno začela prihod praporščakov 49 planinskih društev in planinska himna Oj, Triglav, moj dom v izvedbi seksteta Ajda, ki je obogatil tudi nadaljevanje kulturnega programa. Z velikim zadovoljstvom je množico planincev pozdravil predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan"V gore ne hodimo samo zaradi ljubezni do narave in gora, mnogim nam veliko pomeni tudi druženje, na poteh, ob večerih v planinskih kočah, na taborih in ob priložnostih, kot je današnja v Črni. Prišli smo od vsepovsod, da si ponovno stisnemo roke in zaželimo čim več lepih sončnih dni v gorah. In s prihodom v Črno, po tragični ujmi, ki so jo ti kraji doživeli v lanskem avgustu, želimo izraziti tudi moralno podporo domačinom. Naša planinska društva smo že lani jeseni spodbudili, naj letos načrtujejo izlete v te kraje in tako vsaj malo prispevajo k oživitvi turizma."

 

Iskreno vesela planinskega vrveža je bila tudi županja Občine Črna Romana Lesjak, tudi sama ljubiteljica planin, ki je vse klene povabila še na avgustovski K24 ultra trail in se poklonila množici prostovoljcev: "Zahvala PD Črna na Koroškem, MDO PD Koroške in Črjanski košti, zahvala vsem, ki predano skrbite za planinska društva, markacistom za urejene planinske poti, čestitke praporščakom. Lahko se poklonimo vsem, ki prostovoljno delate s srcem za planine in planinstvo, mi vsi skupaj pa danes s srcem za Črno."Andreja Senica, predsednica Meddruštvenega odbora planinskih društev (MDO PD) Koroške, je zbrane povabila na slikovito 230-kilometrsko Koroško planinsko pot, ki povezuje obronke Pohorja, Kozjak in del Karavank ter del Savinjskih Alp. "Iz vseh društev Koroške smo stopili skupaj in pokazali, da smo povezani. Želeli smo pomagati Črni in njenim krajanom po lanskoletni ujmi, jim vliti upanje, da niso sami in da življenje teče naprej, da bi čim prej zaživeli novo, lepše življenje. Kdor dela s srcem, ga pot prej ali slej pripelje v Črno na Koroškem, z rdečim srcem," je poudarila, varuhi gorske narave pa so klenim in srčnim Črnjanom podarili hotel za divje čebele in čmrlje, ki oprašijo vsaj dve tretjini hrane, ki jo zaužijemo.