10.06.2024
Zmagovalka evropskih volitev je SDS


Zmagovalka evropskih volitev v Sloveniji je SDS, ki je z 30,82 odstotka glasov osvojila štiri poslanske mandate. Gibanju Svoboda sta z 22,11 odstotka glasov pripadla dva mandata. Po en mandat so osvojile stranke Vesna s 10,47 odstotka glasov, SD s 7,71 odstotka in NSi s 7,69 odstotka glasov.

V Evropski parlament so bili z liste SDS izvoljeni Romana Tomc, Milan Zver, Branko Grims in Zala Tomašič. Z liste Gibanja Svoboda sta bila izvoljena Irena Joveva in Marjan Šarec. Z liste Vesne je bil izvoljen Vladimir Prebilič, z liste SD Matjaž Nemec, z liste NSi pa Matej Tonin.

Po preštetju 99,09 odstotka glasovnic se je evropskih volitev udeležilo 40,99 odstotka volilnih upravičencev, kar je najvišja udeležba doslej.

Po glavnini preštetih glasov kaže, da so se volivci na nedeljskih posvetovalnih referendumih večinsko izrekli za pri vseh štirih referendumskih vprašanjih.

Pravico pomoči pri prostovoljnem končanju življenja je podprlo 54,64 odstotka volivcev. Za uvedbo preferenčnega glasu na volitvah v DZ se je zavzelo 70,73 odstotka volivcev.

Na referendumu o gojenju in predelavi konoplje v medicinske namene je za glasovalo 66,49 odstotka, na referendumu o gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo pa 51,53 odstotka volivcev.