20.11.2023
Svetovni dan bo poudaril nujnost spoštovanja otrokovih pravic

Današnji svetovni dan otrok pod geslom Vsaka pravica za vsakega otroka bo poudaril nujnost spoštovanja otrokovih pravic. Ob tokratnem svetovnem dnevu so na globalni ravni sicer glasni pozivi h končanju vojne v Gazi, kjer je bilo po zadnjih podatkih palestinske vlade ubitih več kot 5500 otrok. Današnji dan otrok je priložnost, da otroci povedo, v kakšnem svetu si želijo odraščati in opozorijo na to, da vsi otroci še vedno nimajo enakih možnosti. Otroci so pomembni soustvarjalci današnjega in jutrišnjega sveta. Zato je pomembno, da imajo več priložnost izraziti svoje mnenje in se vključevati v sprejemanje odločitev, še posebej tistih, ki se tičejo njih in ki vplivajo na oblikovanje prihodnosti.

Odrasli preslabo poznajo otrokove pravice, zato se konvencija o otrokovih pravicah tudi ne izvaja, kot bi se morala, je za STA opomnila predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije Darja Groznik.

V Ljubljani bo danes posvet o nasilju med mladimi. Mladi ambasador Unicefa pa bo prevzel vlogo ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh in javnosti predstavil mnenja otrok in mladih, ki so jih sporočili preko platforme U-Report. Gre za odgovore na vprašanji, kako se počutijo, ko so slišani, in kaj najbolj vpliva na njihovo počutje