05.09.2023
Za 50 mio evrov škode v občini Dravograd


Po ujmi 4. avgusta so v dravograjski občini z javnih in zasebnih površin odstranili več 10.000 kubičnih metrov mulja, ki so ga deponirali na dveh začasnih lokacijah, v nadaljevanju pa ga bo treba nekje trajno odložiti. Župan Anton Preksavec je dejal, da sedaj čakajo navodila pristojnih organov.

Občina Dravograd je s ponujeno pomočjo uslužbencev Mestne občine Ptuj in večinoma z večernim delom zaposlenih v občinski upravi v aplikacijo Ajda že vnesla velik del popisane škode po ujmi. Prijavljena škoda je v dravograjski občini ocenjena na okoli 50 milijonov evrov, je na srečanju z ministrico za javno upravo dejal župan in izrazil upanje, da bodo čim prej prejeli izplačilo 40 odstotkov škode, saj bodo sedaj začeli prihajati računi, občina pa nima zadosti sredstev za poplačilo stroškov.

Sestanka z ministrico se je udeležil tudi koroški poslanec Gibanja Svoboda Dušan Stojanovič, ki se zavzema za nadaljevanje okoljske sanacije na Koroškem ter da se popišejo lokacije, kjer so akutni problemi, da še naprej potekajo vzorčenja in da se za to zagotovijo ustrezna sredstva. Pobudo za okoljsko in zdravstveno sanacijo je že vložil v Državni zbor, ki naj bosta del Zakona o obnovi.

Sicer pa se je v dravograjski občini ob in po ujmi sprožilo več kot 240 plazov, ki trenutno mirujejo, je pa v občini še vedno evakuiranih 35 ljudi. Največji plaz je v naselju Tribej, gre za plaz Matavunder. Glede tega imajo po županovih besedah v sredo sestanek z geomehaniki, ki bodo podali končno oceno, ali se prebivalci lahko vrnejo v svoje hiše ali bo treba hiše porušiti in ljudem zagotoviti nadomestna bivališča.


IF