29.05.2023
V 81. letu starosti se je poslovil Leander Fužir - Landi

Leander Fužir – Landi se je rodil leta 1942 na Prevaljah. Po poklicu je bil sicer elektrotehnik, po upokojitvi pa se je popolnoma posvetil likovnemu ustvarjanju. Bil je eden najbolj prepoznavnih koroških umetnikov. V svoji bogati likovni in ustvarjalni izpovedi je naslikal številne portrete in v svojih delih pa se je dotaknil predvsem ljudi s socialnega roba. Tako je med drugim ohranjal življenja knapov. Posebno mesto v njegovem ustvarjanju pa je imel Prežihov Voranc in njegovi knjižni junaki. 

Ilustriral je štiri Prežihova dela, štiri pesniške zbirke, dve otroški pravljici, eno pesmarico in knjigo za lahko branje Naše zgodbe. Svoja dela je razstavljal na mnogih samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji, Avstriji in Italiji. Leta 2022 je dobil naziv Častni občan Črne na Koroškem, saj je pomembno prispeval k njeni prepoznavnosti in kulturnemu razvoju. 

Leander Fužir je bil zaradi svojega dela, ki je bilo povezano z življenjem v Mežiški dolini, eden najbolj prepoznavnih koroških ustvarjalcev.