22.05.2023
Dan odprtih vrat društva ALTRA

 

 

Minuli petek je Društvo Altra, ki na Prevaljah izvaja socialnovarstvene programe na področju duševnega zdravja že 22 let, izpeljalo Dan odprtih vrat za zainteresirano javnost. Poleg predstavitvene stojnice s promocijskim materialom in vsemi potrebnimi informacijami, so zaposleni pripravili krajši program, v katerem so sodelovali uporabniki v hišnem pevskem zboru in uporabniki z recitacijo poezije. Poleg slednjega je ena izmed strokovnih delavk predstavila tudi lastno izkušnjo enega izmed uporabnikov glede storitev in aktivnosti, ki jih organizacija na Prevaljah nudi.

Še posebej so se Altrovci razveselili obiska otrok OŠ Franja Goloba Prevalje, s plesnimi in pevskimi vložki se je predstavila enota Podružnice Holmec. Preventiva na področju duševnega zdravja je gotovo ključna že pri najmlajših in prav je, da se otroci in mladostniki na njim ustrezen način spoznajo s področjem in načini za lažje soočanje s stiskami.

 

In glede na to, da poleg redne dejavnosti na Altri opravljajo tudi aktivnosti na področju preventive in destigmatizacije duševnih motenj, imajo v tem mesecu res veliko obveznosti. Med drugim so sodelovali na Festivalu duševnega zdravja v Ljubljani, ki je potekal pod okriljem NIJZ, sodelujejo tudi na Paradi učenja v Slovenj Gradcu, Teden vseživljenjskega učenja poteka na enoti, danes ob 10.00 poteka delavnica v MKC Slovenj Gradec o Pravicah invalidov in še mnogo.

Nikakor pa ne smemo pozabiti predstaviti tudi operacije Gozdne kopeli v Mežiški dolini, ki ga izvajamo v okviru LAS-a Mežiške doline. Koncept Gozdne kopeli, ki temelji na japonski praksi Shinrin-yoku se na Koroškem izvaja prvič, po svetu pa že prinaša številne pozitivne učinke na zdravstveno stanje in počutje ljudi.