12.05.2023
Varujmo rastline , naš vir življenja


Zdrave rastline so osnovni pogoj za življenje, delovanje ekosistemov ter zagotavljanje zadostne in varne hrane. Kar 80 odstotkov hrane je rastlinskega izvora. Bolezni in škodljivci rastlin uničujejo pridelke, zmanjšujejo razpoložljive količine hrane ter zvišujejo njeno ceno. Zdrave rastline varujejo okolje, ohranjajo biotsko raznovrstnost, zmanjšujejo učinke podnebnih sprememb in pomagajo pri zmanjševanju podhranjenosti ter revščine na globalnem nivoju. Po ocenah Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo je trenutno zaradi bolezni in škodljivcev rastlin vsako leto izgubljenih do 40 odstotkov svetovnih prehranskih pridelkov. Milijoni ljudi na svetu zaradi tega nimajo zadosti hrane, izgube pa resno prizadenejo tudi kmetijstvo.

Spremembe podnebja, človekov vpliv na okolje, spremenjeni ekosistemi in zmanjšana biotska raznovrstnost povzročajo nastajanje novih območij, kjer škodljivci lahko preživijo. Bolezni in škodljivci rastlin se na nova območja širijo tudi kot posledica velike rasti mednarodne trgovine in množičnih potovanj, ki so se v zadnjem desetletju potrojila. V Evropski uniji so že prisotni nekateri karantenski škodljivi organizmi, ki jih pri nas še nismo našli, bi pa lahko kmalu ogrozili zdravje rastlin tudi v naših gozdovih, parkih in na kmetijskih površinah. To so predvsem azijski kozliček in kitajski kozliček, bakterijski ožig oljk, borova ogorčica in japonski hrošč.

Eden izmed pomembnih načinov/orodij za obvladovanje takih škodljivih organizmov je spremljanje, opazovanje in napovedovanje pojava določenih bolezni in škodljivcev rastlin v kmetijstvu, na podlagi meteoroloških, biotičnih in drugih podatkov. Tako prognozo bolezni in škodljivcev rastlin izvajajo strokovnjaki javne službe zdravstvenega varstva rastlin, ki ugotavljajo stopnjo ogroženosti nasadov in posevkov ter o tem opozarjajo pridelovalce oz. imetnike rastlin preko prognostičnih obvestil. Za pravilno določitev bolezni ali škodljivca imamo v Sloveniji in kakovosten semenski material, so s predpisi določene zahteve, pravila in standardi, ki morajo biti izpolnjeni pri pridelavi, pripravi in trženju semenskega materiala. Semena med vrtičkarji večkrat menjujejo lastnike in mnogo kateri vrt je tako bogatejši za novo sorto, lahko pa tudi za novo rastlinsko bolezen ali škodljivca. Zato podarimo sosedu le seme, ki je zraslo na zdravi in vitalni rastlini. Varstvo rastlin pred rastlinskimi boleznimi in škodljivci je učinkovitejše od izvajanja naknadnih ukrepov za njihovo izkoreninjenje.