04.04.2023
Za vedno se je poslovil Janez Gologranc, nekdanji župan občine Slovenj Gradec


 

V sredo bo Mestna občina Slovenj Gradec počastila spomin na Janeza Gologranca na žalni seji ob 10. uri v Kulturnem domu. Seja je odprta za javnost, tam bo odprta tudi žalna knjiga. Kot so sporočili svojci, bo žara na pokopališču v Starem trgu danes od 11. ure dalje v tamkajšnji poslovilni vežici, pogreb pa bo ob 13. uri. Bil je  eden najbolj prepoznavnih, vsestranskih, aktivnih in spoštovanih Slovenjgradčanov. 

Naj spomnimo, da je Janez Gologranc vodil občino Slovenj Gradec med leti 1984 in 1988, kot takratno Skupščino občine Slovenj Gradec. V štiriletnem mandatu se je podpisal pod številne projekte, ki so pomembno prispevali k podobi in prepoznavnosti mesta, med drugimi izgradnja nove avtobusne postaje, začetek pogovorov za izgradnjo obvoznice Slovenj Gradca, sprejel in gostil je tudi generalnega sekretarja OZN Pereza de Cuellarja.

V letih 1988-1994 je opravljal dela in naloge načelnika Oddelka za obrambo občine Slovenj Gradec, od leta 1995 do upokojitve v letu 1996 je bil vodja Izpostave za obrambo Ministrstva za obrambo Republike Slovenije. V funkciji načelnika Oddelka za obrambo Mestne občine Slovenj Gradec je v času pred in med osamosvojitveno vojno za Slovenijo v letih 1990-1991 opravljal številne pomembne naloge in opravila. Za zasluge je prejel status vojnega veterana in častni znak Obranili domovino. Na družbeno političnem področju je uspešno deloval od mladih let pa vse do upokojitve. Za izjemno uspešnost in prizadevnost je leta 1987 prejel visoko državno odlikovanje Red dela s srebrno zvezdo.

Za delo in uspehe v rokometu je prejel državno priznanje Bloudkovo plaketo, za delovanje na športnem področju pa tudi najvišjo priznanje Mestne občine Slovenj Gradec Železnikarjevo nagrado. Društvo upokojencev Slovenj Gradec vodil kar 21 let, bil je tudi soustanovitelj Koroško Šaleške pokrajinske zveze s sedežem v Slovenj Gradcu.