31.03.2023
Lastnici kmetije v Podgori kazenska ovadba uradnega veterinarja


Naj spomnimo na nedavno prijavo in veterinarsko inšpekcijo, ki je na koroški kmetiji v Podgori nad Kotljami odkrila srhljiv prizor slabih higienskih razmer in 9 poginulih govedi, med njimi je bilo tudi okostje, še živeče krave pa so bile brez krme in vode, v lastnih iztrebkih, zanje so po odvzemu določili zakol. To pa zato, ker je bila velika verjetnost, da se  tudi pri teh govedih v predželodcih nahajajo tujki, ki bi lahko pri morebitnih novih rejcih povzročili pogin.  Lastnici so takoj izrekli ukrep – odločbo trajne prepovedi reje govedi in odvzem certifikata ekološke pridelave.   

Na naše vprašanje, kaj je pokazala obdukcija in kakšen je epilog za lastnico kmetije v Podgori nad Kotljami,  je Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin sporočila, da je uradni veterinar podal kazensko ovadbo na pristojno tožilstvo ter odredil trajno prepoved reje govedi. Medtem poteka tudi policijska preiskava, ki je v fazi pridobivanja dokumentacije od pristojnih služb, preiskava pa poteka v smeri suma storitve kaznivega dejanja mučenja živali.

Vzrok pogina govedi pa so bili v gmoto zaviti, zavozlani trakovi rumene PVC folije. Najstarejši kadaver je star najmanj tri oz. nekaj tednov. Natančno starost je bilo zelo težko točno določiti, so zapisali, saj na proces razpada vplivajo zelo številni dejavniki (temperatura okolja, temperatura v objektu, razpadanje v okolju kot je gnoj, mehanski vplivi …). Po mnenju patologa najdene kosti pripadajo vsaj enemu govedu – možno tudi dvema, vendar tega ni bilo možno potrditi, ker so bile kosti pomešane v debelem sloju gnoja in gnojnice.