15.03.2023
Tudi letošnja 17. licitacija vrednejših sortimentov lesa na Koroškem je postregla z rekordi

Tudi letošnja 17. licitacija vrednejših sortimentov lesa na Koroškem je postregla z rekordi. Organizatorji so zbrali 9566 hlodov, kar je največ doslej, skupno pa dosedanji izkupiček ocenjujejo na 4,5 milijona evrov. Tokrat so bili zaradi vremenskih razmer prvič primorani premikati datume licitacije, skrb ostaja iskanje ustreznega prostora.

Večina lastnikov hlodov je iz Slovenije, prav tako je največ kupcev bilo iz Slovenije, a je največjo skupno količino lesa kupil kupec iz Avstrije.

Na letošnji licitaciji za razliko od lanske niso bili doseženi cenovni rekordi, so pa tudi letos najvišje cene dosegali hlodi gorskega javorja rebraša. Rekordi so bili medtem doseženi pri nekaterih drugih drevesnih vrstah, med drugim so najvišjo ceno doslej dosegli pri hrastu, smreki in macesnu. 

Danes je na prizorišču licitacije v teku dan odprtih vrat, obiskovalci pa od blizu in daleč.
 

Zvezde letošnje licitacije so bili hlodi hrasta, smreke in macesna, dosti neprodanih gosrkih javorjev srednje kakovosti pa bodo v drugem delu dražbe najverjetneje prodali na Kitajsko. Večini najbolj kakovostnih slovenskih hlodov bodo namreč vrednost dodali v tujini.