07.03.2023
Koroške občine prejele priznanja

Občina Slovenj Gradec se je v projektu Zlati kamen uvrstila na 41. mesto med vsemi slovenskimi občinami. Po mnenju žirije najbolj izstopata trg dela in življenjski standard. Tu se Slovenj Gradec uvršča v prvo desetino slovenskih občin. Izrazito nadpovprečna je tudi uvrstitev na področjih izobrazbe in socialne kohezije. Položaj je prav tako nadpovprečen na področju gospodarstva in proračunske učinkovitosti. Okoljski indeks uvršča Slovenj Gradec blizu zlate sredine. 

Zanimivo je tudi, da je prednosti občine še stanovanjski standard. Slovenj Gradec ima namreč najvišji indeks stanovanjskega standarda med vsemi občinami v Sloveniji. Izstopa pa še kot aktivna občina zaradi spodbujanja stanovanjskih gradenj, zaradi nadpovprečnih sredstev za socialno varnost, družino in povezovanje, za kulturo in spodbujanje podjetništva. 

Šibka točka občine so demografska gibanja. A to je značilnost regije v celoti. Razvojni izzivi pa so povezani z dinamiko staranja prebivalstva, brezposelnostjo mladih in obremenitvijo s hrupom.

S strani projekta Zlati kamen je Občina Dravograd prejela Srebrni ISSO certifikat za leto 2023, ki prinaša občini dodaten ugled ter zaupanje v domačem in tujem okolju.

Potrebno pa je posebej omeniti tudi občino Mislinja, ki je bila finalistka izbora za Zlati kamen 2023 v regiji od Koroške do Posavja. Na spletni strani projekta so zapisali, da razvoj Mislinje sicer poteka brez velikega pompa in številnih »bleščečih« projektov z modnimi atributi. A številni projekti so povezani z ohranjanjem naravne dediščine in zdravja prebivalcev. Lanska analiza preboja je pokazala odločen skok naprej. Mislinja je med leti 2018 in 2022 pridobila kar 28 mest. Presenetljivo visoko vrednost imajo kazalniki življenjskega standarda – tu je Mislinja uvrščena na 15. mesto. Zelo visoko je občina uvrščena tudi glede na sestavljeni kazalnik za okolje. Tretje področje z nadpovprečnimi vrednostmi kazalnikov je izobrazba. Šibki točki sta sicer demografija in trg dela – tu prevladujejo podpovprečne vrednosti kazalnikov.

Izhodišče za podelitev certifikatov je Indeks ISSO, ki je sestavljen iz večjega števila kazalnikov, izvedenih iz statističnih, finančnih in gospodarskih podatkov o občini. Je rezultat večmesečnega raziskovalnega dela o razvojnem napredku slovenskih občin v sklopu raziskovalnega projekta in izbora Zlati kamen.

Sistem zajema podatke za prav vseh 212 slovenskih občin. V analizo je vključenih 54 kazalnikov, ki so urejeni po osmih področjih (demografija, proračunska učinkovitost, gospodarstvo, trg dela, izobrazba, življenjski standard, socialna kohezija in okolje).