02.03.2023
10 let Geoparka Karavanke

 

Marca bo minilo deset let, odkar je Geopark Karavanke del evropske in globalne mreže geoparkov pod okriljem Unesca. To je bil najpomembnejši cilj takratnega čezmejnega projekta, ki se je do danes razvil v evropsko združenje za teritorialno sodelovanje. 

Karavanke Unesco Globalni Geopark, kot je uradno poimenovanje, zajema čezmejno slovensko-avstrijsko območje naravnih in kulturnih doživetij z izjemno geološko dediščino. Na območju, velikem 1067 kvadratnih kilometrov, je povezanih pet slovenskih in devet avstrijskih občin v skupno Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje (EZTS) Geopark Karavanke, ki je bilo vzpostavljeno leta 2019. Pred tem je geopark deloval kot delovna skupnost.

Poleg dosežkov, kot je vzpostavitev EZTS, v Geoparku Karavanke med najpomembnejše uspehe oz. mejnike desetletnega delovanja uvrščajo vzpostavitev doživljajske ponudbe, podporne infrastrukture in vodenih programov, prav tako pa številne čezmejne prireditve za dvig ozaveščenosti pri lokalnem prebivalstvu ter uspešno izvedbo več čezmejnih slovensko-avstrijskih Interreg in drugih projektov na mednarodni ravni.

Med drugim so vzpostavili čezmejno krožno, okoli 265 kilometrov dolgo pohodniško pot, Geopark Karavanke Trail, ki je razdeljena na 13 dnevnih etap. Vzpostavili so tudi mrežo doživljajskih izletniških destinacij in pred kratkim odprli nov center za obiskovalce na Peci, imenovan Geo.Dom.

Med dosežke uvrščajo še vzpostavitev mreže certificiranih šol, vrtcev in drugih izobraževalnih centrov ter mreže certificiranih vodnikov. Na avstrijski strani pa je zaživelo turistično združenje TVB Geopark.

"Današnja vloga čezmejnega Karavanke Unesco Globalnega Geoparka je predvsem v tem, da povezuje obe strani meje na čezmejnem doživljajskem območju, da ustvarja skupne čezmejne programe in produkte, skrbi za trajnostni turistični in regionalni razvoj ob upoštevanju vidikov varstva ter ohranjanja geo- in biodiverzitete. Povezuje prebivalce, izobraževalne institucije ter ponudnike turističnih storitev," so za STA zapisali pri Geoparku Karavanke.

Med načrti za naprej pa navedli nadaljnji razvoj in uveljavitev geoparka, povečanje njegove prepoznavnosti, izvedbo bilateralnih rešitev na področju mobilnosti, prav tako tudi izvedbo bilateralnega sistema zgodnjega opozarjanja na naravne nesreče. Med drugim načrtujejo tudi izgradnjo lastnega rezervacijskega sistema za domačine in goste ter vzpostavitev sistema za spremljanje obiskovalcev in varstva narave.

Ob 10. obletnici geoparka bo v upravljavskem centru Geoparka Karavanke v Žitari vasi v Avstriji danes ob 16. uri novinarska konferenca, na kateri bodo predstavili prehojeno skupno pot in načrte za naprej. Na njej bodo sodelovali koroški deželni glavar Peter Kaiser iz Avstrije, minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan iz Slovenije, ustanovni člani Geoparka Karavanke, pa tudi novoizvoljeni upravni odbor geoparka.