02.03.2023
Presejalni program SVIT v Sloveniji že od leta 2009


Po podatkih Registra raka je program SVIT pomembno doprinesel k znižanju števila novih primerov raka debelega črevesa in danke in s tem k boljšemu zdravju prebivalcev Slovenije.

V programu je bilo doslej odkritih 3.800 primerov raka, pri 29.800 osebah je bil odstranjen napredovali adenom, ki predstavlja večje tveganje za raka. Na dosežene rezultate so v Sloveniji upravičeno ponosni, sporočajo iz NIJZ. Lani so povabili v program 315 tisoč oseb, na vabilo pa se je odzvalo 63,43% povabljenih.

Kako je z odzivnostjo na Koroškem:

Na Koroškem je bilo lani v program Svit povabljenih 11.272 oseb, na vabilo se je odzvalo 66,11 % povabljenih. Med posameznimi občinami na Koroškem je bila odzivnost najvišja v občini Dravograd, znašala je nekaj manj kot 70%. Po odzivnosti sledijo občine Slovenj Gradec, Muta in Mislinja, ki dosegajo 68 – 69%-no odzivnost, druge občine so pod 60%- no odzivnostjo, ki pa je najslabša v Črni na Koroškem, v Podvelki in Ribnici na Pohorju.

Sicer pa je po odzivnosti na program Svit Koroška nad povprečjem v Sloveniji, bolje pa se odzivajo ženske kot moški in sicer kar za 10%.

Še vedno se vsaka tretja oseba vabilu Programa Svit ne odzove. Ker se rak na debelem črevesu v telesu razvija več let, preden se pojavijo simptomi, je dostikrat ob opaženih težavah bolezen že napredovala. Ukrepati je potrebno prej – z rednim sodelovanjem in odzivom na vabilo Programa Svit vsaki 2 leti si vsak udeleženec zelo poveča možnost, da morebitno bolezen pravočasno odkrijemo in v črevesu  odstranimo spremembe, ki predstavljajo večje tveganje za raka.

IF