28.02.2023
Koroški poslanec in vodja poslanske skupine SD, Jani Prednik, se je odzval na zamik časovnice izvedbe gradnje 3. razvojne osi


Koroški poslanec Jani Prednik poudarja, da je bila izgradnja sodobne prometnice na Koroško, njegova prioriteta in je tako tudi sedaj, ko je v drugem mandatu koroški poslanec v Državnem zboru. V sporočilu za javnost je izpostavil  svoje aktivnosti, potem, ko se je začelo govoriti o zamikih izvajanje časovnice gradnje 3. razvojne osi.

Kot koroški poslanec si je med drugim intenzivno prizadeval tudi za sprejem poroštvenega zakona v letu 2019, ki je bil pogoj za začetek pripravljalnih in izvedbenih del, potek gradnje pa ves čas budno spremlja. Zaradi opažanj, da gradnja poteka bistveno počasneje, kot je bilo predvideno, je že 8. novembra lani takratnemu ministru za infrastrukturo, mag. Bojanu Kumru poslal pisno poslansko vprašanje, v katerem ministra sprašuje po natančnih razlogih za zamik časovnice in hkrati o rešitvah oziroma poteku gradnje za naslednje triletno obdobje. V odgovoru je minister Kumer pojasnil, da največje tveganja pri izvajanju projekta predstavlja pridobitev gradbenih dovoljenj in njihova pravnomočnost, ki ob prezasedenosti gradbene operative predstavlja tudi edino veliko tveganje. Nekaj težav predstavlja tudi odkup zemljišč in objektov. S strani ministrstva je bila novembra lani Darsu poslana tudi zahteva po nemudni novelaciji terminskih planov in aktivnosti od Šentruperta do Velenja ter za vse sklope od Velenja do Slovenj Gradca.

Ker z odgovori ni bil zadovoljen, je 13. februarja letos ponovno naslovil pisno poslansko vprašanje na ministrico za infrastrukturo, mag. Alenko Bratušek, kjer je ponovno zahteval natančna pojasnila za tako imenovane zamike pri gradnji. Odgovora do danes še ni dobil, bo pa 9. marca potekal nujen sklic Odbora za infrastrukturo, na katerem bo predstavil svoja stališča glede celotnega poteka gradnje in zahteval vsa nadaljnja pojasnila in možne rešitve. Obiskal bo tudi predsednika uprave Darsa, da se osebno prepriča o vseh dejavnikih, ki ovirajo pričetek del na odsekih, kjer se le ta še niso začela.

Odzval se je tudi na najvaljen protestni shod stranke SDS, ki bo 2. marca na koroški lokaciji gradnje hitre ceste Janina. Pojasnil je, da imajo poslanci možnost vsa odprta vprašanja naslavljati na ministre in vlado, zato se, kljub temuda podpira gradnjo, protesta ne bo udeležil. Njegovo mnenje je namreč, da poslanci na protestnih shodih nimajo svojega mnenja, je pa doslej v skladu s svojimi pristijnostmi že ukrepal in še bo.  Izrazil je tudi pristojne naloge koroškega odbora za izgradnjo 3. razvojne osi, ki nalogo nadzora pri gradnji in umeščanju v prostor dobro opravlja. In kot še zapiše:

"Za začetek vseh postopkov je bilo potrebnih veliko besed in dejanj, tako bom deloval tudi v prihodnje, vse dokler na trasi Šentrupert- Slovenj Gradec- Holmec, ne bo zgrajen še zadnji meter nove hitre ceste".

IF