27.02.2023
Čimprej sestanek koroškega odbora za izgradnjo 3. razvojne osi


Za Koroško bo potrebno pri izgradnji 3. razvojne osi znova strniti vrste in znova povečati pritisk na resorna ministrstva ter Dars za pospešitev aktivnosti na 3. razvojni osi.

Prejšnji teden smo poročali o novih zamikih časovnice izgradnje 3. razvojne osi, potem, ko so se župani sestali na delovnem sestanku na Ministrstvu za infrastrukturo, posledično to pomeni tudi zamik realizacije pomembnega projekta za Koroško regijo. Po prvotnih napovedih naj bi bila zgrajena do leta 2027, na terenu pa se je izkazalo, da dela tečejo prepočasi. Vse kaže na to, da bo potrebno znova strniti moči, kajti le tako lahko pospešimo aktivnosti, kar se je izkazalo tudi v preteklosti, pravi Andrej Grobelnik iz Iniciative HOČ`MO CESTO!, zaskrbljeni pa so tudi v Koroški gospodarski zbornici. Andrej Grobelnik pojasni, da so na to, da bodo novi zamiki časovnice izgradnje, opozarjali že prej. Dejstvo pa je, da je celotno gospodarstvo Koroške odvisno od cestne infrastrukture.

Samo iz enega izmed največjih podjetij na Koroškem letno odpelje preko 9.000 tovornih vozil. Infrastruktura je osnovni pogoj za razvoj naše regije in nadaljnja vlaganja. Čas izgradnje hitre ceste na Koroško pa je ključnega pomena, saj so od te prometnice odvisne naložbe za prihodnji razvoj koroškega gospodarstva. S kritičnimi cestnimi povezavami se vsakodnevno soočajo vsi prebivalci naše regije, kar pospešuje odtok zlasti mladih v osrednji, razvitejši, del države in žal tudi preko meje. Dotrajane in slabo pretočne ceste povečujejo možnosti prometnih nesreč ter zmanjšujejo kvalitetno mobilnost prebivalstva tako znotraj, kot tudi izven regije. Zadnje novice o zamikih smo prejeli preko medijev, še pojasnjuje Grobelnik, zato Svetu koroške regije predlagajo, da v najkrajšem času skliče Odbor za izgradnjo 3. razvojne osi, v katerem sodelujejo tudi predstavniki iniciative HOČ`MO CESTO ter gospodarstva. S takšnim sodelovanjem smo v preteklosti že dosegali pomembne premike pri projektu 3. razvojne osi.

Andrej Grobelnik pravi, da bi sedaj morali biti že vsi sklopi med Slovenj Gradcem in Velenjem že v gradnji, sedaj pa je končan le sklop Gaberke, nadvoz nad hitro cesto. Valentin Hajdinjak, prvi mož Darsa krivdo nakazuje drugje, na Ministrstvo za okolje, češ da prepočasi pridobivajo soglasja  in gradbena dovoljenja, vendar pa se Korošci ne dajo. "Mi moramo pokazati državi, da smo del tega dialoga, saj je cesta osnova za razvoj gospodarstva", je povedala Katja Pokeržnik, direktorica Koroške gospodarske zbornice. Čas izgradnje hitre ceste na Koroško pa je ključnega pomena, od prometnice so odvisne naložbe za prihodnji razvoj koroškega gospodarstva. Zato bo v sredo, 1. marca na Prevaljah potekal koroški koordinacijski odbor za izgradnjo 3. razvojne osi, kjer bodo predstavil svoje zahteve časovnice, ki naj bi jim sledili.

IF