15.02.2023
Komunalno podjetje Velenje za gospodinjstva ne bo višal cen ogrevanja

Komunalno podjetje Velenje je nedavno že najavilo povišanje variabilnega dela cene toplote za ogrevanje prostorov in sanitarno toplo vodo za vse uporabnike Šaleške doline, saj se je nova povprečna nakupna cena toplote s strani Termoelektrarne Šoštanj s 1. februarjem letos povišala. Vendar do tega za gospodinjske odjemalce zaradi vladne Uredbe o oblikovanju cene toplote iz daljinskega ogrevanja ni prišlo, za poslovni in industrijski odjem pa je ceno zvišalo, kot pravi direktor podjetja Gašper Škarja.

Komunalno podjetje Velenje je povišanje nakupne cene toplotne energije s strani Termoelektrarne Šoštanj v zadnjih mesecih doživelo kar 3 krat, vendar bremena v celoti niso prenesli na končnega odjemalca, ampak so s pomočjo občin ustanoviteljic finančno breme prevzeli na svoja pleča. Zato je Komunalno podjetje Velenje v letu 2022 že doseglo negativni poslovni izid.

Vlada je distributerjem z Uredbo dvig variabilnega dela cene toplote omejila, istočasno pa ni preprečila dviga cene za proizvajalce, v konkretnem primeru Termoelektrarni Šoštanj, ki je Komunalnemu podjetje Velenje v času že veljavne vladne Uredbe dvignila ceno toplote.

Komunalno podjetje Velenje je povišanje nakupne cene toplotne energije s strani Termoelektrarne Šoštanj v zadnjih mesecih doživelo kar 3 krat, vendar bremena v celoti niso prenesli na končnega odjemalca, ampak so s pomočjo občin ustanoviteljic finančno breme prevzeli na svoja pleča. Zato je Komunalno podjetje Velenje v letu 2022 že doseglo negativni poslovni izid pred obdavčitvijo v višini -1.247.592 € (nerevidirani podatki).