11.01.2023
ZD Slovenj Gradec uspešno polni ambulante splošne medicine


Medtem, ko imajo v ZD Ravne v Mežiški dolini kar nekaj težav zaradi pomanjkanja družinskih zdravnikov, pa v ZD Slovenj Gradec dokaj uspešno z mlajšimi nosilci polnijo ambulante splošne medicine. 

V ZD Slovenj Gradec imajo kar 9 ambulant splošne medicine, saj so v januarju zaposlili še dva zdravnika družinske medicine , tako da nekako zadoščajo potrebam pacientov, kajti vseh 9 ambulant ima svojega nosilca. Kot pa je povedala direktorica ZD Slovenj Gradec, Marjeta Vaupot, bo pri njih kmalu že 10. ambulanta z nosilcem, namesto ambulante za neopredeljene. Marjeta Vaupot je dejala, da se že dogovarjajo z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Poudarila je, da je vesela ob uspehu pridobivanja nosilcev splošnih ambulant družinske medicine, pri čemer je izpostavila predvsem kontinuirano skrb zanje, zahvalila pa se je vsem specialistom družinske medicine, ki so dajali zgled mladim zdravnikom in jih spodbudili k nadaljevanju svoje poti v ZD Slovenj Gradec. Njihovi pacienti bi vsi še z 10. ambulanto imeli svojega zdravnika na voljo vsak dan. Želijo si normalnih pogojev dela zdravnikov, ki so preobremenjeni, saj poleg svojih ambulant delujejo še v dežurni ambulanti nujne zdravniške pomoči, na terenu in v mrliški pregledni službi. Pogrešajo pa več pediatrov, ki jih primanjkuje v vseh zdravstvenih domovih na Koroškem, iščejo specializanta pediatrije,  prav tako jim še doslej ni uspelo z razpisi pritegniti ortodonta, za kar si bodo še naprej aktivno prizadevali. Radi bi uredili še zobozdravstvo, še z eno zobozdravnico bi jim letos lahko uspelo tudi ta manjko dopolniti, je še dejala Vaupotova. 

Strokovni direktor ZD Slovenj Gradec, mladi specialist družinske medicine, Miha Lavre je  opisal pozitivne razmere dela v ZD Slovenj Gradec kot podporo vodstva, mlad kolektiv, ki privablja še druge mlade, pri čemer je dejal, da so kot nekakšna oaza mladih zdravnikov, saj so v večini sedaj že mlajši, pa tudi specializanti in pripravniki se radi vključujejo v njihov kolektiv. Vesel je tudi novih pridobitev, pri čemer je izpostavil nov ultrazvočni aparat, ki bo na voljo v uporabo vsem zdravnikom ZD Slovenj Gradec. 

IF